HNK ZAJC: Za kraj sezone uživajte u dva odlična baleta u jednoj večeri – “Apolon” i “Pulcinella”

Posljednja premijera u sezoni 2018./19. riječkog HNK Ivana pl. Zajca donosi dva neoklasična baleta Igora Stravinskog u jednoj večeri, a „Apolon“ & „Pulcinella” bit će premijerno izvedeni u petak 7. lipnja 2019. u 19 i 30 sati.

Riječki Balet, Balet s karakterom, ponovno pleše na špicama s karakterom na špicama, orkestar i solisti Opere, koreografi sa svjetskih pozornica, vizualno atraktivne dvije baletne predstave, prekrasna glazba Stravinskog, grčki mit i commedia dell’arte! Prvi put u povijesti na pozornici „Zajca” „Apolon“ i „Pulcinella”. Ako nije dovoljno, pročitajte više o posebnoj baletno-glazbenoj večeri.

Intendant Marin Blažević u uvodnoj je riječi konferencije za medije podsjetio na uspješnu baletnu sezonu: „U radu posljednjih dviju sezona prepoznaje se perspektiva ovog ansambla. Uspjesi riječkog Baleta, uz Mašu Kolar kao ravnateljicu, predvođenog novom skupinom članova ansambla, uz one koji su tu već godinama, u novoj su sezoni potvrda svega što je pokrenuto u prošloj. Ogleda se to u sjajnim kritikama i velikom interesu publike, ali i u velikom interesu budućih partnera za koprodukcije u zemlji, regiji i širem inozemstvu.” Intendant je istaknuo kako Maša Kolar dovodi, a ansambl spremno dočekuje vrhunske koreografe i s njima ostvaruje uspješne suradnje. „Svaka sljedeća predstava donosi novi korak naprijed, novi stil, nove koreografske ideje”, kazao je Blažević.

Govoreći o izboru djela, Maša Kolar je istaknula kako je s ravnateljem Opere Petrom Kovačićem pokušavala naći  intrigantan, zanimljiv i izazovan sadržaj koji bi zadovoljio obje umjetničke grane, i Balet i Operu odnosno orkestar. To su pronašli upravo u djelima Stravinskog. „Apolo” i „Pulcinella” dva su dovoljno kontrastna djela, kazala je, da spojeni u istoj večeri postaju kompatibilnima. „Oba su baleta praizvedena prije čitavog stoljeća, a na riječkoj se baletnoj pozornici izvode prvi put što pak njihovu premijeru čini povijesnim trenutkom za riječki Balet”, kazala je Kolar i također istakla kako se riječki baletni ansambl ponovno pozicionira u neoklasičnoj formi.

„Neoklasični balet danas znači formu koja mora biti popularna, humoristična, potvrđivati tradiciju koju nosi, ali od suvremenog plesa treba preuzimati istraživačku komponentu kako bi istodobno bio svjež i nov”, zaključila je ravnateljica riječkog Baleta.

Koreograf „Apolona“, Francuz Martin Chaix, prije koreografske, bilježi izrazito bogatu plesačku karijeru u najvećim pariškim baletnim kompanijama između ostalog i baleta Pariške opere, radio je u brojnim produkcijama najvećih koreografa različitih plesačkih stilova, kao što su Jiří Kylián, Pina Bausch, George Balanchine, Rudolf Nurejev, Mats Ek, Uwe Scholz i drugi. U svojoj koreografiji „Apolona” referira se na onu Balanchineovu iz 1928. godine, koja je i danas ikoničko djelo i kad je u pitanju muzička forma kao i neoklasični koreografski stil. Priča se temelji na grčkom mitu o Apolonu i trima muzama, Terpsihori, Kaliopi i Polihimniji, a Chaix je u svoje autorsko djelo dodao i važnu ulogu majke Leto te muškog kora kao referencu na grčku antičku dramu. Martin Chaix autor je i bijele blještave scenografije čistih linija, a Aleksandar Nošpal kreirao je kostime od kojih svaki ima drugačiji simbol iz antičke Grčke.

U drugo djelo večeri, balet „Pulcinella“ uključeno je i troje solista riječke Opere mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas-bariton Dario Bercich. Ljubitelj opere, slavni nagrađivani plesač svjetskih pozornica, a kasnije i cijenjeni međunarodni baletni pedagog i koreograf Giovanni Di Palma u Rijeci postavlja balet s pjevanjem u jednom činu temeljen na tradiciji commedije dell’arte i neoklasičnom djelu Igora Stravinskog.

Napuljanin Giovanni Di Palma rekao je kako mu je važno pružiti zabavu svim generacijama, od djece do odraslih, a za što mu je „Pulcinella“ otvorio puno mogućnosti. Di Palma je odlučio držati se tradicionalne priče o šarmantnom prevrtljivcu Pulcinelli, jednom od najprepoznatljivijih likova commedije dell’arte i talijanskim južnjačkim bojama.

„Sretan sam zbog činjenice da će na pozornici biti i pjevači koji će imati ulogu naratora. Zabavljaju me višestruka značenja u tekstu, duhovitost, vrlo blagi erotski momenti. Slatko je, ekstravagantno, hommage Picassu koji je bio prvi scenograf i kostimograf „Pulcinelle“, ima tu i pantomime commedije dell’arte, uz naglasak na glazbi Stravinskoga. K tome, siguran sam da ni plesačima ni publici zasigurno neće nedostajati plesa. Nadam se da će svi uživati, bit će to happy hour uz koktel balet u kojem sam nastojao spojiti i Picassa i Coco Chanel i Gaultiera i južnu Italiju”, istaknuo je Di Palma.

Orkestrom riječke Opere ravnat će mladi australski dirigent s ruskom diplomom Vladimir Fanshil. „Kada se dirigira baletnim djelom, uvijek postoji strah je li nešto prebrzo ili presporo u trenutku kada se, nakon odvojenih proba, spoje orkestar i baletni ansambl. Ovdje se to nije dogodilo, koreografi su sjajni, jednako kao i plesači, pa poteškoća nema. Umjetnici projiciraju sreću i kreiraju slobodno, vlada zadovoljstvo, osjeća se dječja zaigranost kojoj svi težimo, a energija ansambla je zadivljujuća”. Govoreći o glazbi Stravinskog istaknuo je kako bi se moglo pomisliti da je napisana danas. „Riječ je nevjerojatno avangardnim djelima, vjerujem da nije lako plesati uz takvu glazbu. Orkestar ima veliki zalogaj. Stravinski je minimalist, revolucionirao je orkestar. Dok su svi skladali sve dulja djela za sve veće i sve glasnije orkestre, Stravinski ga je smanjio na minimum pa svaki instrument ima solo ”, kazao je maestro Fanshil.

U ulozi Apolona je Michele Pastorini koji je kazao kako je ove sezone  plesao različite uloge i različite stilove, od Bernsteina, preko plesa na trampolinu, utjelovljenja egoizma, sve do ove uloge kada je – bog.

„Izazov je mijenjati sve te baletne, plesne stilove. S obzirom da sam sa Sicilije gdje je Valle dei Templi, Dolina hramova, ovoga se puta na sceni osjećam kao doma. Veliki su umjetnici radili na ovim predstavama, mislim i na koreografe i dirigenta koji će ravnati svima nama: i orkestrom, i pjevačima i plesačima.”

Intendant Blažević i ravnateljica Maša Kolar ekskluzivno su najavili kako će Balet i u sljedećoj sezoni nastaviti surađivati s orkestrom, i to na novoj produkciji „Orašara”.

Dan nakon premijere nove baletne predstave, u subotu 8 lipnja, odmah po završetku izvedbe, u parteru će se održati „Kritički glas“, a s publikom će razgovarati dvije ugledne plesne kritičarke: Andreja Jeličić i Iva Nerina Sibila. Spoj grčkog mita i talijanske commedije dell’arte utjelovljeni u neoklasičnim baletima intrigiraju i dvije gošće kritičarke iz Zagreba koje s nestrpljenjem čekaju da s riječkom publikom podijele svoje dojmove.

Reprize „Apolona“ i „Pulcinelle” u HNK Ivana pl. Zajca su 10, 11. i 13. lipnja 2019.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari