JERRY RICKS BLUES FESTIVAL

Ika i Kastav ugostili JRBF Art & vision: Zanimljiv i sadržajan off program privukao brojne posjetitelje

Off program JRBF Art&Vision donio je kratki predah od glavnih festivalskih aktivnosti, a publika je imala prilike guštati u popratnom programu na čak dvije lokacije – na brege i uz more

Oba programa obilježile su filmske projekcije, a poseban interes vladao je za onu ikarsku na kojoj je prikazan dokumentarni film Igora Modrića o Črnom Kastavcu po kojem je festival i dobio ime. Puni novoobnovljeni trg u Iki premijerno je pretvoren u kino na otvorenom, a priču o Jerry Ricksu i njegovoj ulozi u baštinjenju bluesa te životu na Kvarneru publika je ispratila glasnim aplauzom.

Veliki aplauz zaslužio je i redatelj filma Igor Modrić koji po završetku projekcije nije skrivao zadovoljstvo viđenim već je samo zadovoljno prokomentirao da su ga reakcije kao i  interes publike ugodno iznenadili te da se osjećao kao da je na premijeri.  

Glazbeno poetski program

Nakon Črnog Kastavca započeo je glazbeno poetski program koji je do ekstaze doveo Nikola Petković prilikom predstavljanja Ginsbergove poeme “Joh mane!” na čakavštini. Petkovićeva interpretacija u pratnji Marka Želea na gitari publiku nije ostavila ravnodušnom, a brojne čestitke  koje su uslijedile po završetku najbolje ilustriraju koliko se publici dopao ovaj glazbeno poetski performans koji je u jednoj od nekoliko Petkovićevih fusnota ‘zakačio’ i Dragu Gervaisa…

Glazbene ‘intervencije’ sjajno su odradili Staraj & friends

Glazbene ‘intervencije’ sjajno su odradili Staraj & friends, odnosno Darko Jurković Charlie koji se predstavio svojom prepoznatljivom tehnikom ‘two hands tapping’, zatim sjajni svestrani umjetnik  Vedran Ružić, gitarist Marko Sedlak te pjesnik i umjetnički voditelj Riccardo Staraj. Uz jazz standarde kojima je otvoren glazbeni program, nastavak je donio Starajevo sugestivno izvođenje ‘Crawling King Snake’ i ‘The Spy’ od Doorsa, ‘Heart attack and vine’ Toma Waitsa, ali i vlastitu pjesmu ‘Midnight man’. 

Kastavski dio programa

Kastavski dio programa otvoren je radionicom gitare koju je održao Branko Bogunović Pif, kultni gitarist bendova Animatori, Drugi način i Plava trava zaborava, ali studijski gitarist koji je sudjelovao u snimanju 400 albuma različitih izvođača. 

– Hvala na pozivu i hvala publici koja je stigla na moj workshop u čijem fokusu je bila akustična gitara. Povijest akustične gitare, moderni načini sviranja bili su tema mog workshopa, istaknuo je Pif i dodao da ‘smatra da se akustična gitara ponovo vraća u glazbenu produkciju’ i dodao da pravu električnu gitaru nije ‘čuo od smrti Van Halena’. 

Filmski program  koji se održava u trojnom partnerstvu Kastafskog kulturnog leta, History Film Festivala i Jerry Ricks Blues Festivala. obilježila je projekcija filma “This is Love” redatelja Johna Alexandera posvećenog neopjevanom junaku soula – Rudyju Loveu. 

Bogat program nastavlja se večeras

Bogat program ovogodišnjeg izdanja Jerry Ricks Blues festivala nastavlja se večeras, 26. srpnja, također na dvije lokacije.

U kastavskoj Loži od 21 sat zakazano je prikazivanje filma redateljice Eszter Hajdu “Tamas Barta: Požuri, mama te čeka kod kuće”, a zbog najavljenih loših vremenskih prilika, u Multimedijalnom centru u Klani (vatrogasni dom 2. kat) nastavljaju se festivalske večeri uz bendove Charlie & Bell Blues Experience i Inroots.

Povratak s ‘najviše’ postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bandova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project).

Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austro-ugarski Štacion koji će ovog puta umjesto cara ugostiti Češku i Slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo.

Sama završnica ovogodišnjeg festivala održat će se na mjestu gdje je i sve počelo odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band. Naime, Kyla Brox je proglašena najboljom pjevačicom 2019. godine od strane European Blues Awards, a britanska kritika o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njeni albumi dostižu čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u domeni blues glazbe.

Uz Kylu koja svojom jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-a i rocka te nenadmašnom interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnom nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat Tomislav Goluban & Mauro Staraj, Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari