'DOBRO SPAKIRALI PORUKU'

Video | Konstrakta o trendovima, politici i Eurosongu: ‘Svidio mi se Let 3. Dlakavi, znojavi i simpatični…

‘Svidio mi se ne samo nastup nego cijela kampanja koju su imali pred Eurosong. Vrlo su to pažljivo radili, mislim da su tu poruku dobro spakirali na meta nivo – protiv rata – bilo kad i bilo gdje’, poručila je Konstrakta. Više u videoprilogu!

O trendovima, politici i Eurosongu, koji je točno na današnji dan prije 67 godina održan prvi put u RTL Direktu je govorima Ana Đurić Konstrakta.

Let 3 je na Eurosongu prošao slično kao vi. Pjesma se puno više svidjela publici nego žirijima.

“Meni se svidjelo, dlakavi, znojavi i simpatični momci. Svidio mi se ne samo nastup nego cijela kampanja koju su imali pred Eurosong. Vrlo su to pažljivo radili, mislim da su tu poruku dobro spakirali na meta nivo – protiv rata – bilo kad i bilo gdje. “

Doduše jedino je od portugalskog i srpskog žirija dobila bodove.

“Nisam ulazila duboko tko je tu kome što dao. Ima i toga, ali mislim da smo mi ovdje razumjeli o čemu se tu radi.”

I vi ste bili članica žirija, kako komentirate ovu peticiju da žiri treba ukinuti. Velika je bila razlika između ovoga što je žiri proglasio kao dobru pjesmu i ono što se svidjelo publici

“Postoji razlika, po zemljama i uopće. Ne znam što bih rekla. Meni se taj prijedlog svidio u početku. Teško mi je bilo biti žiri jer sam vezana za ljude koje sam upoznala pa sam se znojila kako ocijeniti. Nekako sam preživjela. Mislim da bi možda bilo i primjereno Eurosongu kao manifestaciji da se to pretvori u glasove publike. To zvuči nekako demokratskije. I žiri ima svoju pristranost, prate kampanje… “

Kako vam se svidjela Loreen?

“Pjesma je dobro odrađena, tema je za mene neinteresantna. Ali znamo da prolaze ljubavne teme, boli i jadi. Nisam ljubitelj povratnika onih koji su već pobijedili. Imaju neku prednost. I kod publike i kod žirija, možda i na nesvjesnom nivou. Volimo ono što nam je poznato. Onda se nekako dogodi da je LET 3 pa možda i naš nastup u cijelom tom okruženju eksces “

Vidjeli smo maloprije da LET3 u Hrvatskoj nije više broj 1. I podaci Billboarda pokazuju da se ovdje više sluša srpski trap…to je danas mainstream.

“Sve je to odraz ukusa generalnog. Nemam ništa protiv toga samo bih voljela da druge stvari budu vidljivije i da imamo možda malo bolju podršku i promociju”

Vi svakako niste mainstream…zanima me možete li vi živjeti od svoje glazbe?

“Ove godine da, godinama unatrag ne. Dokle će ova slava trajati i ovi novci trajati – vidjet ćemo. Imajmo na umu da sam iza sebe imala podršku cijele Eurovizijske platforme i od RTS-a. Bez toga ne bih došla do ovakve vidljivosti”

Sumnjam da će se vama dogoditi da budete one hit wonder. I dalje imate koncerte…

“Imam, ali eto mislim da će vrijeme pokazati gdje će to ići. Pogotovo što mi ne radimo po business principima i hiperprodukciji. Radimo i dalje u svom tempu, a on je malo sporije.”

Živite u Beogradu, kakva je tamo atmosfera? Prosvjedi se događaju svaki tjedan, evo ovaj tjedan ide i režimski prosvjed.

“Znamo što se dogodilo. Jedna situacija iz koje narod imao potrebu nešto učiniti i ti su se protesti artikulirali u protest ‘Srbija protiv nasilja’. Svakog tjedna je sve više ljudi na ulici. Ne znam kako bih to okarakterizirala. Ne znam kako bi to okarakterizirala, jedna demonstracija najvećeg skupa podrške vladajućoj partiji. Možda malo degutantno u ovoj situaciji. Ono što mene plaši je stara taktika iscrpljivanja naroda koji izlazi na ulice iz tjedna u tjedan. Zahtjevi se ne ispunjavaju. Dolazi do iscrpljivanja i rasipanja i nadam se da se to neće dogoditi i da ćemo ustrajati”

Na Instagramu ste komentirali događaje nakon masakra…Pitali ste se čemu služi oružje u kućama..mislite da je ogroman broj oružja kriv za ovakvu eskalaciju nasilja?

“Meni je nejasno i dalje ne razumijem. Znamo još iz Jugoslavije, vojna lica su imala po službenoj dužnosti oružje po kući. To možeš i razumjeti. U nekim slučajevima ne. Čovjek koji je u ovom slučaju imao oružje u kući se bavi nekim sasvim drugim stvarima. Sada se radi na tome da se to iskorijeni. Iz ratova vučemo oružje, ali svakako mi se čini kao dobra mjera. Kada sam to objavila, javila mi se djevojka koja kaže da su u Engleskoj na tome da se zbog nasilja u školi oduzme oružje, ali su onda djeca prešla na noževe. Je li tako-ne znam…”

U Zagreb ste došli zbog Greencajt festivala o održivoj budućnost. Tamo pjevate i govorite na panelu.

“U toku dana je panel. Aktivizam u umjetnosti, a kasnije i naš nastup i u okviru festivala”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari