DORA 2023

LET 3 POBJEDNICI DORE! Riječki rockeri predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu u Liverpoolu!

Screenshot HRT

Riječka grupa Let 3 pobijedILA je u subotu navečer na Dori, hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, s  pjesmom “Mama ŠČ!” i predstavljat će Hrvatsku u svibnju na Eurosongu  u Liverpoolu

Let 3 su pobjednici Dore 2023., prema glasovima žirija i publike, a pjesma “Mama ŠČ!” osvojila je ukupno 279 bodova.

Autori pobjedničke skladbe su Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović. Članovi benda nastupili su  odjeveni u stilizirane vojne uniforme i našminkani, a još prije nastupa privukli su pažnju došavši pred dvoranu na velikom zelenom traktoru na kojem je svjetlima bilo ispisano “ŠČ”.

Ekscentrični riječki rockeri Let 3 suprotno najavama nisu na Dori nastupili goli ali su osvojili članove žirija u većini hrvatskih gradova i publiku pred malim ekranima. Konkurenciju su pomeli stihovima: ‘Mama ljubila morona, Armagedon nona, mali podli psihopat, traktor, mama idem u rat…’

Letovci su rasturili nadrealnom koreografijom za pjesmu “Mama ŠČ”. Prlja je pjevao u dugoj haljini i s jarkocrvenim ružem na usnama, a nisu izostali ni specifični scenski rekviziti.

Screenshot HRT

Nakon glasovanja žirija iz hrvatskih gradova odnosno HRT centara vodeći su bili Let 3 s pjesmom ‘Mama ŠČ!’ i 105 bodova. Drugi su bili Detour s pjesmom ‘Master Blaster’ i 73 boda a treći Harmonija disonance s pjesmom ‘Nevera (Lei, lei)’ i 67 osvojenih bodova.

Dodjela bodova po glasovanju publike donijela je veliku dozu neizvjesnosti jer je u jednom trenutku, pred sam kraj glasovanja, pjesma ‘Nevera (Lei, lei)’ prestigla ‘Mamu ŠČ!’. No publika pred malim ekranima daleko najveći broj glasova udijelila je upravo Letovcima i na kraju je pobjeda shock rockera iz Rijeke bila vrlo uvjerljiva.

“Ajme, što nas sada čeka… Ali nema veze, bit će ŠČ! Hvala svima”, poručili su osebujni rockeri iz Rijeke prilikom preuzimanja svoje Dore.

Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, Dora, održan je na pozornici sportske dvorane “Marino Cvetković” u Opatiji, gdje se predstavilo 18 izvođača. Prestižnu statuu Dore, rad umjetnika Ivice Propadala, riječkoj grupi Let 3 na pozornici je uručila prošlogodišnja pobjednica Dore Mia Dimšić.

Za prestižnu statuu Dore i hrvatsku pjesmu koja će nas predstavljati na Eurosongu u svibnju u Liverpoolu natjecalo se 18 izvođača sljedećim redoslijedom:

Top of the Pop ft. Mario 5reković – Putovanje
Yogi – Love at First Sight
Boris Štok – Grijeh
Tajana Belina – Dom
Krešo i Kisele kiše – Kme kme
Maja Grgić – I Still Live
Barbara Munjas – Putem snova
Đana – Free fallin’
Patricia Gasparini – I Will Wait
The Splitters – Lost and Found
Hana Mašić – Nesreća
Damir Kedžo – Angels and Demons
Martha May – Distance
Detour – Master Blaster
Meri Andraković – Bye Bye Blonde
Let 3 – Mama ŠČ!
Eni Jurišić – Kreni dalje
Harmonija disonance – Nevera (Lei, lei)

Na drugom mjestu našao se ženski vokalni ansambl Harmonija disonance s pjesmom “Nevera (Lei, Lei)” koja je osvojila ukupno 155 bodova, dok se na trećem mjestu našla pjesma “Lost and Found” splitske grupe The Splitters s 110 bodova.

I uoči početka Dore favoriti za pobjedu bili su Let 3 i Harmonija disonance a ta dva izvođača najbolje su kotirali i na kladionicama.

Kako smo već javili, Mrle i Prlja ispunili su ranije dano obećanje te u Opatiju stigli na zelenom traktoru, uz popratnu pjesmu “Mama ŠČ”, s kojom su, pokazalo se kasnije, izborili odlazak na Eurosong u Liverpool.

Nedavno su, gostujući u RTL Direktu, odlično predvidjeli svoju pobjedu i rekli: “Trendovi kad se pokrenu, onda ih je teško zaustaviti. Naš trend, nažalost, bojim se da ćemo ih pobijediti. Bojim se da nam netko smješta, kladioničarski lobij. Jesu li to sile, zavjere kozmičke, kao da nas guraju da pobijedimo. Ako pobijedimo na hrvatskom prvenstvu, morat ćemo i na europskom.”

Hrvatski predstavnici posljednji su put bili u finalu Eurosonga 2017. godine u Kijevu. Upravo tamo trebao se održati i ovogodišnji Eurosong, ali zbog rata u Ukrajini održat će se u Velikoj Britaniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari