VELIKI PROOJEKT

Međunarodni podvig hrvatske i talijanske drame riječkog ”Zajca”

Riječki HNK dio je novog, velikog četverogodišnjeg projekta Europske unije u kojem sudjeluje zajedno s nizom velikih europskih i afričkih kulturnih institucija i gradova.

Upravo odobren projekt DECONFINING bit će sufinanciran iz programa Kreativna Europa: ukupna vrijednost projekta je preko tri milijuna eura, a budžet HNK Ivana pl. Zajca iznosit će gotovo 400 tisuća eura.

Projekt DECONFINING povezuje kulturne scene, umjetnike i znanstvenike te sveučilišta i publiku iz Europe i Afrike.

HNK Ivana pl. Zajca u ovom će projektu ostvariti koprodukciju s najvećim afričkim kazalištem, Grand Théâtre National Doudou Ndiaye Coumba Rose (National Theatre Dakar) iz Dakara u Senegalu.

U okviru projekta promovirat će se dramski tekstovi, a ansambli Hrvatske i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca sudjelovat će u predviđenim aktivnostima: producirat će se predstave, performansi, instalacije, podcasti, organizirat će se međunarodne turneje, stvoriti bogati otvoreni digitalni arhiv, organizirat će se forumi, konferencije, platforma za mobilnost, interaktivni alati za strateško djelovanje, bit će objavljena antologija novih umjetničkih tekstova.

U projektu sudjeluje 12 partnera iz 11 europskih i jedne afričke države. Uz HNK Ivana pl. Zajca, partneri su: ITI Germany iz Berlina koji su voditelji projekta; Pro Progressione Kulturalis Nonprofit Kozhasznu KFT, Mađarska; Bodo2024 IKS, Norveška; Kulturhaupstadt Bad Ischl – Salzkammergut 2024 Austrija; National Kaunas Drama Theatre, Litva; Art Transparent, Poljska; Institut Umeni – Divadelni Ustav, Češka; On the Move, Belgija; Goethe Institut Madrid, Španjolska; Institut za transmedijski dizajn, Slovenija i Culture Funding Watch, Tunis.

Ovo je treći projekt HNK Ivana pl. Zajca sufinanciran sredstvima programa Kreativne Europe, financijski trostruko veći od prva dva.

Prvi je bio (Re)Discovering Europe koji se bavio problemima manjina u Europi, a finale projekta bila je jedinstvena koprodukcija pet europskih manjinskih kazališta, multijezično uprizorenje Pirandellovih ‘Gorskih divova’, na pet različitih jezika u istoj predstavi.

Drugi europski projekt riječkog HNK-a usredotočen je na razvoj publike. Kroz projekt ADESTE+ Kazalište provodi programe koji dosežu novu publiku, a postojećoj publici omogućuju čvršću povezanost sa svojim kazalištem. Jedan od rezultata ADESTE+ projekta je i novootvorena kazališna Galerija „Zajc“, jedinstvena u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari