Neobično, u Guvernerovoj palači otvorena izložba bez kustosa, autori su građani

Foto: PPMHP

Nevidljive „(Ne)vidljive granice“, naziv je novog izložbenog postava otvorenog sinoć u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Posebnost ove izložbe je da nema kustosa već su autori članovi Građanskog muzejskog vijeća koji su u svom odabiru eksponata ukazali na svakodnevne probleme građana, ali i pojedinih skupina društva kao što su umirovljenici, slijepe i slabovidne osobe.

Izložba “progovara” i o potrebama darovite djece, problemu otpada, percepciji radnika u kreativnim industrijama. Izložba je nastala kao rezultat projekta „Muzeja budućnosti“ realiziranog kroz zajedničko djelovanje Muzeja, Primorsko-goranske županije te pet partnerskih organizacija civilnog društva.

Uključivanje građana i artikulacije njihovih svakodnevnih problema kroz muzejske izložbe, kao značajan iskorak korištenja muzejskog prostora, istaknuo je na samom otvaranju zamjenik župana Petar Mamula.

Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećene. A brojni postignuti uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, nauštrb onog nevidljivog.

U konačnici, obraćaju se i svakom od nas s pitanjem jesmo li informirani o spomenutim temama, imamo li mišljenje o njima i jesmo li spremni mijenjati sebe, svoje navike i pogled na svijet kako bismo unaprijedili položaj drugih.

Izložba ostaje otvorena do 15. veljače 2020.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari