FESTIVAL 'VOICES' U FIRENZI

Novinarka Radio Rijeke Anja Matić osvojila prestižnu EU nagradu za novinare ispod 30 godina

Anja Matić (23) je web urednica i novinarka na Radio Rijeci gdje je i glavna urednica studentskog programa Radio Sove. Svakog ponedjeljka radi edukativne i opsežne priloge pod nazivom „Slažem se da se ne slažemo“ s ciljem razumijevanja, tolerancije i inkluzije.

U Firenci se proteklog vikenda održalo prvo izdanje festivala VOICES (European Festival of Journalism and Media Literacy) koji za cilj ima istaknuti ključnu ulogu novinarstvo pri informiranju javnosti i poticanju kritičkog razmišljanje o dezinformacijama.

Na ovom međunarodnom festivalu, u Italiji bila je i Anja Matić, mlada novinarka Radio Rijeke, koja je osvojila novinarsku nagradu u kategoriji „Izuzetna mladost: perspektivni novinari do 30 godina“. Nagradu je dobila za rubriku „Slažem se da se ne slažemo“ koja se emitira svakog ponedjeljka u 17:20 sati u sklopu emisije Leksikon Radio Rijeke.

Anja svoje početke duguje studentskom programu Radio Sova, u kojem je počela djelovati prije 5 godina, dok je posljednje 2 godine urednica Radio Sove, a osim zanimljivih priloga i intervjua koje radi srijedom u programu Radio Sove, posljednje dvije godine radi i u redakciji Radio Rijeke.

Upravo ju je veliki broj dezinformacija i predrasuda s kojima se susreće ponukao da osmisli ciklus priloga koji propituju koncepte koji se često uzimaju „zdravo za gotovo” ili o kojima se ne zna dovoljno. Tako je kroz priloge „Slažem se da se ne slažemo” dosad tematizirala koncept žene i majčinstva, uvođenje spolnog odgoja u škole, kolektivno građansko nepovjerenja u političare  te globalno zatopljenje i klimatske promjene. Kako joj je cilj senzibilizirati javnost u nekim osjetljivim temama, napravila je i poučne priloge o beskućništvu i ksenofobiji, depresiji, štetnosti pametnih uređaja za djecu, te je propitkivala stav o mladima kao tzv. najgoroj generaciji do sada.

Anju često možete susresti na riječkim ulicama, kako u direktnom kontaktu s građanima preispituje neke od važnih društvenih koncepata.

Svaki prilog počinjem anketom da bih ispitala javno mnijenje, a zatim kontaktiram stručnjake i stručnjakinje od kojih uzimam izjave utemeljene na istraživanjima, činjenicama i impresivnom poslovnom iskustvm”, ističe Anja Matić.

Ova nagrada je potvrda kvalitete i važnosti vašeg rada na polju novinarstva. Vjerujemo da će vaša prisutnost na festivalu u Firenci značajno pridonijeti raspravama i razmjeni ideja među sudionicima iz cijele Europe, stajalo je u obrazloženju nagrade.

Anja je u Firenzi na dodjeli nagrada pred ostalim nagrađenim novinarima predstavila svoj rad i zahvalila se svima koji su joj bili podrška i inspiracija. Posebno se zahvalila Radio Rijeci te svojoj obitelji i prijateljima koji vjerno slušaju i čitaju njen svaki prilog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari