VEČERAS U ZAJCU

Obnova proslavljene opere „Romeo i Julija“ u „Zajcu“: Predstavlja se nova generacija opernih solistica i solista

Obnovljena opera „Romeo i Julija“ Charlesa Gounoda, u režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom gosta iz Ljubljane Marka Hribernika, u HNK Ivana pl. Zajca bit će izvedena u ponedjeljak, 17. siječnja 2022. u 19 sati. Predstava nastala u koprodukciji s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni potom će na pozornici „Zajca“ biti izvedena 22. i 29 siječnja, a 1. veljače, u sklopu još jednog inozemnog gostovanja, i na pozornici Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.

Prigodom premijere u siječnju 2019., koju je opjevala oduševljena kritika i oplakala duboko ganuta publika, ova je poznata operna verzija nesumnjivo najpoznatije ljubavne priče svih vremena, Shakespeareovih  „Romea i Julije” bila prvi put put u povijesti izvedena na riječkoj opernoj pozornici te otkrila ponešto drugačiji pogled na dirljivu priču o ljubavi koja može preživjeti jedino u smrti.  .

Obnovljenom operom predstavit će se nova generacija opernih solistica i solista koja najavljuje i novu fazu uzleta riječke Opere: uz sjajnog kubanskog tenora Bryana Lopeza Gonzaleza u ulozi Romea (u alternaciji s Aljažem Farasinom), prvi put u riječkoj Operi nastupaju i Davor Nekjak kao Mercutio te Benjamin Šuran kao Capulet, a izvanredna mlada riječka mezzosopranistica Emilia Rukavina pojavljuje se u muškoj ulozi kao provokativni Stefano.

U ulozi Julije ponovno je uvijek besprijekorna prvakinja riječkog HNK-a Anamarija Knego, s kojom će alternirati Vanja Zelčić.

Na prvoj izvedbi, 17. siječnja, uz Anamariju Knego će u ulozi Romea nastupiti Bryan Lopez Gonzalez, jedan  od najcjenjenijih i najperspektivnijih lirskih tenora mlade generacije koji operni svijet osvaja i glasom i pojavom. Zvjezdani status dosegnuo je već na rodnoj Kubi, gdje je kao najbolji student generacije odmah postao prvim solistom Nacionalnog kubanskog kazališta. Njegove interpretacije združene s atraktivnom scenskom pojavom brzo su mu osigurale odlazak u Južnu Ameriku, SAD, a potom i Europu te daljnji uzlet sada već međunarodne karijere. Izuzetne interpretacije vodećih uloga u Mozartovim operama kao i velikih uloga talijanskog belcanta osigurale su mu reputaciju vrhunskog pjevača kojeg svakako treba čuti  i vidjeti. Negovu karijeru i nastupe prate medijski napisi i ocjene poput “Vrhunski tenor s nevjerojatnim visinama i ogromnom muzikalnošću”  ili “Mlad i iznimno dobrog izgleda predodređen je za velike uspjehe”.

U ostalim su ulogama Slavko Sekulić, Marko Fortunato, Sofija Cingula, Luka Ortar, Dario Dugandžić, u alternaciji Ivan Šimatović i Jurica Jurasić Kapun, Sergej Kiselev i Saša Matovina.

Predstava donosi pravi vizualni spektakl uz svjetlo i scenografiju Alana Vukelića te raskošne kostime Sandre Dekanić. Dramaturginja i prevoditeljica libreta je Lada Čale Feldman a scenski pokret i koreografiju potpisuje Mila Čuljak.

Shakespeareov klasik „Romeo i Julija” Williama Shakespearea prenesen u prekrasnu operu Charlesa Gounoda od svoje praizvedbe 1867. u pariškom Théâtre Lyrique ne prestaje zadivljivati publiku diljem svijeta. Riječki autorski tim s izvođačima slavi ljubav, a čini to kao što već očekujemo od riječke Opere – neočekivano! Ne bježi ni od komičnosti i izmjena komičnog i tragičnog,  te ponovno obećava i smijeh i suze i katarzu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari