EVO KAKO JE BILO NA OTVORENJU

Galerija |Otvoren je 22. Liburnia Film Festivala u Opatiji

Idi na originalni članak

Intimni, obiteljski dokumentarni film “Naša djeca” redatelja Silvestra Kolbasa posvećen autorovoj obitelji otvorio je 22. izdanje Liburnia Film Festivala, najstarijeg festivala hrvatskog dokumentarnog filma. Otvaranju Festivala sinoć je nazočio i gradonačelnik Fernando Kirigin.

Oglas

Večer je nastavljena s još tri filma u drugom programskom festivalskom bloku. Luka Karlo Kauzlarić u filmu “Vapori” bavio se muškom stranom svoje obitelji – djedom, ocem i sobom, dok se Vladimira Spindler u “Geni moje djece” posvetila ženama svoje obitelji. Tea Radić, koja se na pozornicu popela u pratnji kćeri Marcele, objasnila je kako je napravila film “Put kojim idemo” kako bi upravo ona mogla jednog dana pronaći odgovore na pitanja o razvodu svojih roditelja. Publika je druženje završila u Lounge baru Monokini uz DJ-a Svena.

I vila Antonio u sljedećih će nekoliko dana ugostit edukacije za djecu (Filmska početnica), amatere (Prvi put snima) i profesionalce (LFF Rough Cut), kao i montažersku studiju slučaja renomirane autorice Jelene Maksimović koja će zainteresiranima u petak, 30. kolovoza, u 18 sati približiti kompleksnost svog rada na filmu „El Shatt – nacrt za utopiju“ za koji je lani dobila nagradu za montažu na LFF-u. U Vili Antonio bit će prikazani filmovi autor(ic)a iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije u programu Regionale, a posljednjeg dana festivala – subota 31. kolovoza svi su pozvani na poseban diskurzivni program  ‘Kako otvoriti oči?’, koji je nastao u suradnji s Unseen Film Festivalom. Program će započeti projekcijom filma ‘Via Dolorosa’ redateljice Oraib Toukan, u kojem autorica kombinira snimke pokojnog fotografa Hanija Jawharieha s materijalom pronađenim u odbačenim filmskim vrpcama u Jordanu, propitujući ulogu filma u revolucionarnim pokretima. Nakon projekcije razgovarat će se o militantnom kinu, a sve završava izvedbenim predavanjem ‘The Freedom Giver’ Margaux Chalançon.

Na glavnoj lokaciji, Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji, gledat će se filmovi u konkurenciji za osam festivalskih nagrada, a posljednjeg dana prije samog proglašenja bit će prikazan portretni dokumentarac „Grandpa Guru“ Silvija Mirošničenka koji prati zanimljiv život, glazbu i umjetnost Srđana Gine Jevđevića pjevača i frontmena banda Kultur Shock.

Organizatori pozivaju i na novu festivalsku lokaciju – Lounge baru Monokini gdje će se od srijede do subote u 16:30 moći razgovarati s autori(ca)ma filmova u konkurenciji o njihovim filmovima. Na istom mjestu, svake večeri nakon projekcija se možete opustiti uz glazbeni odabir DJ-eva.

Izvor: www.liburniafilmfestival.com

Exit mobile version