OVAJ VIKEND

PORTO ETNO Vrhunski etno glazbenici dolaze ovaj vikend na Trg Riječke rezolucije

U petak i subotu, 25. i 26. lipnja na Trgu Riječke rezolucije održat će se peto izdanje festivala Porto Etno.

Proizašao iz projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, svoj život nastavlja u organizaciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i uz potporu Grada Rijeke.

Ovogodišnji Porto Etno su na konferenciji za medije predstavili ravnateljica Direkcije programa Odjela za kulturu Grada Rijeke Helena Semion Tatić, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić, koordinatorica programa HKD-a na Sušaku i voditeljica festivala Porto Etno Jelena Tondini i glazbeni selektor festivala Zoran Majstorović.

Oba festivalska dana povezana su folklornim nastupima predstavnika manjina koje djeluju na području Primorsko-goranske županije, s kojima svaki dan započinje program u 19 sati na Trgu Riječke rezolucije. Predstavit će se Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Kaljina, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Bošnjačka nacionalna zajednica – Mješoviti pjevački zbor Sevdalije, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost i Zbor Montenegrini.

Prvi dan Porto Etno festivala, u petak 25. lipnja, Lela Kaplowitz nas vodi na intimno glazbeno proputovanje svijetom. Kroz prizmu svojih životnih iskustava i raznolikih kultura koje je upoznavala i u kojima je živjela do sada, Lela će probati dočarati dašak nekih od zemalja koje je posjetila. Lela Kaplowitz na Porto Etno pozornicu dolazi u pratnji vrhunskih multiinstrumentalista: Joea Kaplowitza na tubi, klavijaturama i školjci, mladog Marka Šturmana na fruli i raznolikim udaraljkama te posebnog gosta Zorana Majstorovića.

Slijedi Etno diva Dunja Knebl koja u Rijeci gostuje zajedno s mladim multiinstrumentalistom Rokom Margetom. Nakon koncerta u klubu Močvara i nastupa u Portugalu u svibnju, ovo će biti tek treće izvođenje repertoara s njihovog zajedničkog albuma Svilarica svilu prede koji je uvršten na najprestižniju world music ljestvicu Transglobal World Music Chart. Uz stare tradicijske hrvatske pjesme sa spomenutog albuma koje su većinom obrađene na temelju notnih zapisa, premijerno će izvesti i nekoliko novih/starih pjesama na kojima rade za sljedeći album. Dunji Knebl i Roku Margeti na dijelu koncerta će se pridružiti i kućni Porto Etno orkestar.

U subotu 26. lipnja, nakon folklora, nastupa vlasnica jednog od najljepših vokala ovih prostora, Nina Kraljić. Koncertom pod nazivom Rijeka – Back to the roots. Nina će, nakon duljeg perioda, ponovno nastupiti uživo pred riječkom publikom i predstaviti svoje novo umjetničko rađanje zbog kojeg je odabrala i novo ime – Alkonost of Balkan. Uz Ninu će nastupiti Miroslav Gugić na gitari i Ivan Judaš na handpanu i djembama, a na repertoaru će biti presjek etno i filmske glazbe, uz posebno predstavljanje pjesme Rijeka koja označava novi početak njenog stvaranja i usmjerenje prema etno i ambijentalnoj glazbi.

Festival Porto Etno zatvorit će čudesna braća Teofilović koji su već nekoliko puta oduševljavali riječku publiku sa svojim nevjerojatnim vokalima, a za drugi dan Porto Etno festivala najavljuju kombinirani program – prvi dio nastupit će sa svojim prepoznatljivim a cappella izvedbama starih folklornih pjesama Balkana, a potom će dio programa izvesti sa Zoranom Majstorovićem i Porto Etno orkestrom. Braća, blizanci, Ratko i Radiša Teofilović spona su tradicije i modernizma i vokalni su virtuozi koji svoju glazbenu iznimnost već dva desetljeća potvrđuju diljem svijeta.

Zbog epidemioloških mjera ove će godine festival (privremeno) ostati bez svog gastro dijela, a do sljedeće prilike gastro-nomadi mogu kuhati po egzotičnim receptima predstavnika manjina iz Porto Etno kuharice.

Ulaznice po cijeni od 100 kn po danu moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka koncerata na blagajni na trgu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari