U PETAK U ZAJCU

Premijera „Bijesnog Orlanda“ u „Zajcu“: Priča o sukobu, ljubavi i ludilu u suvremenom ključu

Premijera predstave Talijanske drame „Orlando furioso“ / „Bijesni Orlando“ prema renesansnom epu Ludovica Ariosta u adaptaciji Luciana Delprata i Jazmín Sequeira, koja potpisuje i režiju, na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u petak, 24. veljače 2023. s početkom u 19.30 sati.

Slavni književni klasik, Ariostov viteški ep, u ovoj će, kako je autori nazivaju, ironičnoj adaptaciji biti doveden u vezu s trenutkom koji živimo.

„Ariostov spjev čitamo kao dnevnik s početka europskog putovanja koje nas je dovelo ovdje gdje smo sad. U kojem je trenutku povijest prečacem skrenula prema Armagedonu? Ima li šanse za promjenu tog smjera?“, pitaju Sequeira i Delprato naglašavajući kako predstava prema epu o borbama kršćana i Saracena za posjed Europe nastaje u trenutku kada „tisuće ljudi iz siromašnih zemalja hrle na granice Europe, bježeći od ratova i siromaštva, prijeteći brisanjem granica koje povijest i tržište oduvijek ispisuju.“

Likovi će se suočiti s postindustrijskim društvom ogrezlim u konzumerizmu i oglašavanju, postavljajući tako metaforu modernog svijeta.

Nakon slavne režije Luce Ronconija iz 1969. godine, jednog od remek-djela talijanskog kazališta 20. stoljeća, nitko se nije usudio ponovno uprizoriti ovaj klasik svjetske književnosti. Jazmin Sequeira, argentinska redateljica, dramaturginja i sveučilišna profesorica, suočila se s ovom intenzivnom pričom o ratu, ljubavi i ludilu „u pokušaju da epohe, kulture i žanrove dovede u dijalog, u nadi da će taj razgovor biti glas druge priče“.

U spektakularnoj predstavi, uz korištenje novih tehnologija, glume Andrea Tich, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Annamaria Ghirardelli, Stefano Surian, Mirko Soldano, Ariella Reggio, Stefano Iagulli, Giuseppe Nicodemo, te studentice i studenti  odsjeka Glume i medija pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci: Dora Čiča, Mihael Marković, Tino Trkulja, Nika Grbelja, Andreja Brozović Adžić-Kapetanović i Karla Aračić. Glas Aleksandra Cvjetkovića čuje se u predstavi kao glas naratora.

Reprize predstave su 25. veljače te 9., 10. i 11. ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari