EVO KAKO JE BILO

Prošli tjedan u HNK Zajcu četiri koprodukcije u jednom tjednu

Prošli je tjedan bio u znaku koprodukcija riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u samo sedam dana njih čak četiri, i to baletne, operne i dramske, na pozornicama triju nacionalnih kazališta u tri grada, Rijeci, Zagrebu i Mariboru.

Sve je počelo u ponedjeljak 27. ožujka kada je balet „Čajkovski“ premijerno izveden u HNK-u u Zagrebu da bi već sljedećeg dana balet „Spartak“ doživio svoju riječku premijeru.

Riječ je o, podsjetimo, dvostrukoj baletnoj koprodukciji riječkog i zagrebačkog HNK u sklopu programa K-HNK – Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta, koja je iznjedrila dvije uspješne predstave. „Čajkovskog“ je izvodio riječki , a „Spartaka“ zagrebački baletni ansambl, na pozornici „Zajca“ uz Riječki simfonijski orkestar i sudjelovanje Riječkog opernog zbora.

Zahvaljujući ovoj K-HNK suradnji oba su nacionalna kazališta, a time i njihove publike, dobila po jedan premijerni baletni naslov više. Riječke izvedbe „Spartaka“ i zagrebačke „Čajkovskog“ prošloga je tjedna ukupno vidjelo više od 5 tisuća gledateljica i gledatelja.

U Operi Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru upravo igra koprodukcija riječke i mariborske opere, Verdijev  „Don Carlo” pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela i u režiji Marina Blaževića, koji u riječki HNK premijerno stiže 21. travnja, a potom se izvodi 27., 28. i 29. travnja te 2. svibnja. Nastupa blistava solistička ekipa što ju čine renomirana i omiljena imena: Aljaž Farasin, Diana Haller, Anamarija Knego, Goran Jurić, Giorgio Surian, Luka Ortar, Michaela Selinger, Jaka Mihelač, Slavko Sekulić i ostali.

Tjedan je završila jučerašnja premijera dramske riječko-zagrebačke koprodukcije,

“Enigmatskih varijacija” u HNK-u u Zagrebu. Nakon što je prošle sezone bila postavljena u Talijanskoj drami, predstavu Éric-Emmanuela Schmitta u režiji doajenke hrvatskog glumišta Neve Rošić izvode Aleksandar Cvjetković i Luka Dragić, a u Rijeci će biti premijerno izvedena 14. travnja u PROSTORU Exportdrvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari