TVOJE LICE ZVUČI POZNATO

RASIZAM ILI TRANSFORMACIJA? Poznati show ‘Tvoje lice zvuči poznato’ na meti bijesnih gledatelja!

Tvoje lice zvuči poznato

Nova TV odgovorila je na optužbe, a oglasila se i operna pjevačica Martina Tomčić

Nakon što je emitiranje jedne od najpopularnijih hrvatskih zabavnih emisija prekinuto zbog pandemije koronavirusa, gledatelji su jedva dočekali ponovno prikazivanje ovog uspješnog, dugogodišnjeg formata Nove TV koje je započelo u nedjelju.

O popularnosti same emisije svjedoči i činjenica da je ove nedjelje emitiranje showa pratilo gotovo pola milijuna gledatelja, a pregledi nastupa na društvenim mrežama prelaze brojku od čak dvjesto tisuća pregleda. Posebnu pažnju svakako je privukla treća epizoda spektakla u kojoj je pobjedu odnijela mlada pjevačica Lu Jakelić, a koja je u svom nastupu utjelovila Ciaru.

Unatoč velikom broju zainteresiranih gledatelja, ove se sezone posebno ističu negativni komentari gledatelja koje možete pročitati na gotovo svim portalima, društvenim mrežama i službenim profilima kandidata, a koji mahom smatraju kako je potpuno neprimjereno u 21. stoljeću koristiti tzv. ‘blackface’ odnosno tranformacije bijelaca u crne osobe.

Što zapravo označava termin ‘blackface’?

‘Blackface’ je termin nastao u 19. stoljeću, a predstavljao je uobičajenu praksu u Americi, u kojoj su se bijeli izvođači prerušavali u (tada itekako potlačene) crnce i zabavljali publiku, pritom karakterizirajući crnce kao lijene, neinteligentne i bezvrijedne karikature.

Iako se spomenuta zabavna emisija emitira već godinama, publika je u posljednje vrijeme postala posebno osjetljiva na rasistička pitanja, a posebice u 2020. godini, kada se glavne teme u Americi mahom vrte upravo oko rasnih pitanja. Ovakve tranformacije danas u Americi jednostavno ne bi završile nekažnjeno, niti bi bile emitirane na javnoj televiziji.

Kada će Hrvati više shvatiti da je to krivo i direktno rasistički? Ovo je sramota za nacionalnu televiziju. U normalnom društvu ovo ne bi prošlo nezapaženo – samo je jedan od brojnih komentara revoltiranih gledatelja.

Na optužbe je odgovorila i Nova TV:

”Koncept showa ‘Tvoje lice zvuči poznato’ baziran je na transformaciji natjecatelja u poznate osobe svjetske i domaće glazbene scene koje su u odabiru tretirane jednako – neovisno o spolu, dobi, boji kože i nacionalnosti. Kandidati imaju za cilj što vjernije se transformirati u izvođača kojeg imitiraju – prema izgledu, vokalu, pokretima i mimici” – poručili su.

Photo: Davor Javorovic/PIXSEL

Oko samih optužbi se oglasila i operna pjevačica Martina Tomčić, koja je dio showa ‘Tvoje lice zvuči poznato’.

“Iskreno me zanima kako pretalentirana Lu Jakelić ikoga vrijeđa fantastičnom transformacijom pjevačice crne boje kože, a megatalentirani Fabijan Pavao Medvešek nikoga ne vrijeđa transformacijom u ženu bijele boje kože?!?!?”, započela je objavu na svom Instagram profilu Martina Tomčić.

“Da, pratim događanja u svijetu, poštujem apsolutno svako život biće na Zemlji, ali bojanje kože u crno, tj. nadodavanje elemenata ženskog tijela muškarcu za mene imaju jedinstven nazivnik – transformacija!”, zaključuje Martina.

Je li riječ o pomodnosti, amerikanizaciji, prekomjernoj političkoj korektnosti ili pak rasizmu, a samim time i opravdanoj kritici… prosudite sami!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari