PREMIJERA U UTORAK

Riječka premijera baletnog spektakla „Spartak“: Moćne masovne scene i intimni ljubavni prizori u dramatičnoj plesnoj priči

Baletni spektakl „Spartak“svoju će riječku premijeru doživjeti u utorak 28. veljače 2023.,a reprizne su izvedbe na pozornici „Zajca“ 1., 3., 4. i 5. ožujka 2023.

Zagrebačku premijeru jednog od najpoznatijih djela Arama Hačaturjana, u koreografiji i režiji Jiříja Bubeníčeka te koprodukciji zagrebačkog HNK-a i riječkog HNK Ivana pl. Zajca, publika je zadivljeno  ispratila ovacijama i dugotrajnim aplauzom.

Uzbudljiva i moćna Hačaturjanova glazba i popularna epska priča koja je osvojila i zlatni Hollywood u dojmljivoj Bubeničekovoj koreografiji zapravo je prvo cjelovito izvođenje ovog cjelovečernjeg baleta na hrvatskoj sceni. U dramatičnoj plesnoj povijesnoj priči izmjenjuju se masovne scene borbe i intimni ljubavni prizori atraktivne vizualosti.

U riječkim izvedbama nastupit će veliki baletni ansambl zagrebačkog HNK-a uz Riječki simfonijski orkestar pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija.

Prema osobnoj viziji Jiříja Bubeníčeka, Hačaturjanova glazba oslikava novu liniju priče, oslikava pobunu gladijatora u prvom stoljeću prije nove ere i predstavlja likove s njihovim intimnim pričama.Središnja ljubavna priča je ona Spartaka i Valerije, supruge rimskog diktatora Sule. Spartak je rastrgan između ljubavi prema jednoj ženi i posvećenosti borbi za slobodu od ugnjetavanja. Druga ljubavna linija vezana je uz ljubomoru rimske bogatašice Eutibide, očarane Spartakom, koju će njegova neuzvraćena naklonost nagnati da pokuša uništiti sve što je stvorio. Treća, neostvarena, ljubavna priča ona je Spartakove sestre Mirze i mladog gladijatora Artoriksa.

„Naš balet njeguje novi pristup koji se ne temelji toliko na pokazivačkoj  strukturi predstave koliko na ponovo ispričanoj i kazališno strukturiranoj priči. Novi libreto koji smo napravili potaknuo me da sa svježim pogledom pristupim glazbi Hačaturjana. Zaljubio sam se u tu glazbu i organizirao je tako da slijedi novi tijek radnje“, izjavio je koreograf Jiři Bubeniček.

Hačaturjan je skladao „Spartaka“1954. godine, a iste je godine za to djelo nagrađen Lenjinovom nagradom. Praizvedba je bila u Kazalištu Kirov u Lenjingradu (danas Marijinsko kazalište u Sankt Peterburgu) 1956., u nekonvencionalnoj koreografiji Leonida Jakobsona, koja je prekršila sve kanone klasičnoga baleta i ostala na repertoaru niz godina. Zatim je djelo postavljeno dva puta u Baletu moskovskoga Boljšoj teatra; 1958. u koreografiji Igora Moisejeva i 1968. u koreografiji Jurija Grigoroviča, a ova je produkcija donijela baletu najveću popularnost.

„Kako bih približio ovu priču današnjem gledatelju odabrao sam tehniku temeljenu na klasičnom baletu u koju sam inkorporirao suvremeni pokret tijela. Zajedno s Darijom Gessatijem, scenografom predstave, Nadin Cojocaru, kostimografkinjom i glazbom Arama Hačaturijana, nadam se da će publika uživati u ovoj viziji jedne slavne i uzbudljive ljudske sudbine“ ,zaključio je Bubeniček koji je, podsjetimo, prošle sezone u „Zajcu“ s velikim uspjehom koreografirao „Romea i Juliju“ Sergeja Prokofjeva, balet koji je na gostovanju oduševio i njemačku publiku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari