SPEKTAKL U ZAJCU

Simfonijski koncert u ”Zajcu” uz slavnu pijanisticu i najveće skladatelje; „Ako imate prilike čuti je uživo, otkažite sve drugo!”

Janina Fialkowska, jedna od najvećih pijanističkih dama svijeta dolazi u Rijeku na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca  12. listopada s početkom u 19,30 kako bi svoje virtuozne glazbene pejzaže podijelila s hrvatskom publikom!

Poetični, nježni Četvrti koncert za klavir i orkestar u G-duru Ludwiga van Beethovena izvest će uz Fialkowsku Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem šefa dirigenta Valentina Egela. Londonski The Evening Standard piše: „Ako imate prilike čuti je uživo, otkažite sve drugo”.

Prije Beethovena, Riječki simfonijski orkestar izvest će inovativnu fugu Ricercar jednog od najvećih skladatelja kasnobarokne glazbe Johanna Sebastiana Bacha. Njegovu šestoglasnu fugu br. dva iz „Glazbene žrtve” publika će moći čuti u orkestraciji Antona Weberna. Djelo je nastalo na poticaj pruskog kralja Fridrika Velikog koji je od Bacha zatražio razradu kraljeve teme odsvirane na jednom od prvih klavira ikad napravljenih.

Koncertna večer završit će posljednjom simfonijom Beethovenovog nasljednika, uz melankoličnu i katarzičnu Četvrtu simfoniju u e-molu Johannesa Brahmsa. Svoju tehniku doveo je do vrhunca, opsesije jedinstvom, jasnoćom, ravnotežom i proporcijom našle su svoje savršeno mjesto i omjer. Kako se sva trojica skladatelja na ovome koncertu isprepliću, na bečki način u Rijeci, tako je i sa samim finalom Brahmsove simfonije kojim odjekuje Bachova kantata.

Valentin Egel o programu je kazao: „Obožavam kombinirati Bacha, Beethovena i Brahmsa. Oni su takozvana velika B trojica. Spojili smo ih u Beču. Međutim, iako Bach nije bio u Beču, ipak je preko Weberna povezan s tim gradom.

Na programu je fantastična glazba! Čini mi se da se ponavljam, ali toliko je teško o takvoj glazbi govoriti ikako drugačije osim u superlativima! Ponovno i ispočetka! Doista tako osjećam. Kada   izvodite toliko sjajnu glazbu, svako je djelo vrhunac”.

Šef dirigent Riječke filharmonije dodao je: „Izvanredno je imati pijanisticu Janinu Fialkowsku na Beethovenovom Četvrtom koncertu za klavir! Svirati taj Koncert s njom… nevjerojatno! Fialkowska je bila posljednja učenica velikog Arhura Rubinsteina koji je bio izrazito ponosan na nju.

Između ostalog, baš je to Beethovenovo djelo jedno od najprodavanijih ploča i CD-a. Siguran sam da je većini poznato djelo koje će sada imati prilike doživjeti uživo i to uz nekoga kao što je Fialkowska i Riječki simfonijski orkestar”.

Janina Fialkowska poznata je kanadska pijanistica poljskog podrijetla koja, kako piše Frankfurter Allgemeine, „već pedeset godina očarava publiku i kritiku diljem svijeta. Hvaljena je zbog svog glazbenog integriteta, osvježavajućeg, prirodnog pristupa i jedinstvenog zvuka klavira čime je postala jedna od Grandes Dames pijanistica”. Nakon što je tijekom obrazovanja iskusila najbolje od francuske i ruske pijanističke tradicije, njezina karijera započinje 1974. kada je legendarni Arthur Rubinstein postao njezin mentor. Prozvao ju je tada „rođenom interpretatoricom Chopina”.

Od tada je nastupala na turnejama s vodećim svjetskim orkestrima pod dirigentskim palicama najvažnijih dirigenata svijeta, dobitnica je niza posebnih priznanja, kao i onih za velika postignuća u klasičnoj glazbi, ima tri počasna doktorata, bila je članica žirija na nekim od najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja. Pobijedila je dva tumora, od toga jednog u ramenu. Glazbu smatra važnom koliko i kisik. Piše, nastupa i nastavlja očaravati publiku diljem svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari