U OKVIRU PERISKOPA

U čast Simkeu; Riječanka Anika (21) u Filodrammatici izvela predstavu o tragičnoj smrti Vitomira Jovičića

Temeljem vlastitog sjećanja na tragičnu smrt Vitomira Jovičića Simkea na riječkom Kontu lokalna autorica Anika Cetina izvela je predstavu ”Anna, balla”. 

U okviru ovogodišnjeg Periskopa – festivala suvremenog plesa i novog cirkusa, lokalna autorica Anika Cetina jučer se u Filodrammatici predstavila predstavom „Anna, balla“ inspiriranom njezinim sjećanjem na tragičan događaj iz 2009. godine kada je svjedočila smrti Riječanina Vitomira Jovičića Simkea na Kontu.

„Projekt je zapravo pokrenut mojim sjećanjem iz djetinjstva, jer sam u vrijeme Simkeove smrti imala samo devet godina. ‘Anna, balla’ je tako postao prostor suočavanja i rada sa sobom”, pojasnila je Cetina za portal Moja Rijeka.

Koreografiju, nastalu u sklopu studija na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, temelji na zamišljenim i pojedinačnim iskustvima žrtve, počinitelja i svjedoka. Također koristi motive dramskog djela 4.48 Psychosis autorice Sarah Kane te pjesma Schiccherie autorice Madame.

Anika Cetina rođena je 2000. godine u Rijeci. Plesna znanja stječe u području urbanih plesova, zatim 2013. godine upisuje Školu za klasični balet i suvremeni ples u Rijeci te 2018. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu gdje trenutno studira suvremeni ples na izvedbenom smjeru. Od 2016. godine suradnica je inkluzivnog kolektiva Plesna skupina Magija.

Šesto izdanje festivala Periskop ove se godine u Rijeci održava od 24. kolovoza do 4. rujna, u organizaciji udruge Prostor plus. Više informacija o festivalu dostupno je na poveznici: https://www.periskopfestival.com/hr/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari