OVE SUBOTE

U Rijeci započinje koncertni ciklus Konci.hr: Velebna Papandopulova Hrvatska misa u Katedrali sv. Vida

Koncertni ciklus Hrvatske, KONCI.HR, Hrvatske udruge glazbenih organizatora u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca započinje u subotu 23. ožujka 2024. upravo u Rijeci.

U Katedrali sv. Vida s početkom u 19 sati, Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija uz soliste Mariju Kuhar Šoša (sopran), Martinu Gojčeta Silić (mezzosopran), Stjepana Franetovića (tenor) i Roberta Kolara (bariton) izvest će amblematsko djelo domaće vokalne baštine, velebnu Hrvatsku misu Borisa Papandopula.

Hrvatska misa u d-molu, op. 86 skladana je 1938. godine. Papandopulo ju je posvetio zagrebačkom Hrvatskom pjevačkom društvu „Kolo“, a svoju praizvedbu je doživjela u Hrvatskom glazbenom zavodu 1942. godine. Pod dirigentskom palicom skladatelja, Hrvatsku misu izveli su članovi „Kola“ te solisti Vilma Nožinić, Marijana Radev, Zlatko Šir i Milivoj Kučić. Iste godine je Papandopulovo djelo nagrađeno kao „najbolje djelo oratorijskog značaja“. Nakon Drugog svjetskog rata Hrvatska misa pada u zaborav. Tek 1983. godine ponovno će je izvesti Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“. U narednim godinama Hrvatska misa vraća se na zborske repertoare koji ju iznova prepoznaju kao jedno od najreprezentativnijih djela hrvatske crkvene glazbe 20. stoljeća.

„Poslije svega, ostaje najjači argument kvalitete, ljepote i repertoarnosti Mise – a to je reakcija publike. Na svakom koncertu, neovisno o decibelima i dimenziji, ono što treperi u prostoru nakon izvedbe jest fenomen doživljaja i uzdignuća svih koji su prisustvovali misteriju davanja i primanja onoga što je i sam skladatelj primio, i sam izmaštao“, zaključuje o Hrvatskoj misi maestro Fačini.

Ulaz na izvedbu u Katedrali sv, Vida je besplatan uz propusnice preuzete na blagajni HNK Ivana pl. Zajca.
Osim što će Zbor HRT-a Hrvatsku misu izvesti u Rijeci, imat će čast istim djelom, također u sklopu ciklusa KONCI.HR, otvoriti i novu osječku koncertnu dvoranu čije se otvorenje očekuje u listopadu.

Koncertni ciklus Hrvatske – KONCI.HR – kroz Jadranski i Panonski ciklus u 2024. donosi 14 koncerata raspoređenih u Pulu, Rijeku, Zadar, Osijek, Donji Miholjac, Vinkovce i Tikveš (Kopački rit). Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH koje podržava projekt te lokalnim organizatorima, Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, Kulturnom centru Osijek, Istarskom narodnom kazalištu u Puli i Koncertnom uredu Zadar, građani će imati priliku uživati u koncertnim izvedbama eminentnih hrvatskih glazbenika i to upravo iz gradova koji participiraju u programu.

Hrvatska udruga glazbenih organizatora (HUGO) ovim projektom ima namjeru osnažiti lokalne organizatore u organizaciji cjelosezonskih strukturiranih koncertnih aktivnosti te potaknuti intenzivnu razmjenu i umrežavanje lokalnih ansambala i izvođača na nacionalnoj razni, a koji su i sami nerijetko organizatori glazbenih događanja u svojim sredinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari