EVO DETALJA

U srijedu u Rijeci kreće Port of Dance festival s dvije izvedbe predstave „Figuring Age“

U srijedu 10. svibnja kreće 4. izdanje festivala suvremenog plesa Port of Dance. Sve do 15. svibnja na raznim će se lokacijama moći pogledati 5 plesnih predstava, 1 plesni laboratorij, 2 plesna videa te 3 predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je 1 namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu. 

Prva predstava na rasporedu festivala je „Figuring Age“ mađarsko-njemačkog dvojca Boglárke Börcsök & Andreasa Bolma, u srijedu 10. svibnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Predstava se održava u 2 termina – u 17 i u 19 sati.

Figuring Age je transgeneracijska, višeslojna i uznemirujuća izvedba-instalacija koja se odigrava u rubnom prostoru između filma, plesa i kazališta.

U izmišljenoj seansi prizivanja duhova, posjetitelji se susreću s tri starije plesačice: Évom, Irén i Ágnes, stare između 90 i 101 godine, a koje su 1930-ih udarale temelje modernog plesa u Mađarskoj. Inspirirani snimkama plesačica snimljenih u njihovim privatnim domovima, umjetnički tandem stvorio je minucioznu koreografiju koja svojim protagonisticama omogućuje „post mortem“ povratak na pozornicu koristeći Börcsökino tijelo i glas kao medij.

Prateći te tri žene u njihovim životnim transformacijama i traganjima za novim izrazima plesnih praksi, a sve s ciljem preživljavanja društveno-političkih promjena u 20. stoljeću, dvoje umjetnika istražuju ustrajnost, tišinu i traumu upisanih u tijelo i pokret.

U tijeku su i prijave za besplatne VR predstave, na adresu press@hkd-rijeka.hr.

Raspored VR predstava:

11.5. Anastasia Valsamaki (GR): Body Monologue

18 sati / Mali HKD (Križanićeva 6a)

12.5. Adriano Bolognino / Anghiari Dance Hub (IT): Gli amanti

18 sati / Mali HKD

13. i 14.5. Coiscéim Dance Theatre (IE): Francis Footwork

VR predstava i interaktivna plesna radionica za djecu

10 i 12 sati / Dječja kuća

Sve predstave Port of Dance festivala: https://hkd-rijeka.hr/portofdance/

Ulaznice po cijeni od €7 (52,74 kn) po predstavi moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Na dan predstava, ulaznice će se moći kupiti i na mjestu gdje se one održavaju, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka predstava.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i na mjestu održavanja predstava), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na VR predstave je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na press@hkd-rijeka.hr.

Port of Dance četvrtu godinu za redom organizira Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, uz potporu projekta Kreativna Europa – Europske unije, Ministarstva kulture i medija RH, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Dječje kuće – Gradske knjižnice Rijeka i Rezidencije Kamov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari