INKLUZIVNI KOTAČ

Udruga Ri Rock i Romska organizacija mladih Hrvatske organiziraju manifestaciju „Zavrtimo inkluzivni kotač“

Projekt Inkluzivni kotač, kojeg provode Udruga Ri Rock i Romska organizacija mladih Hrvatske, s ponosom predstavlja drugo izdanje kulturno umjetničke manifestacije posvećene romskoj kulturi i umjetnosti: „Zavrtimo Inkluzivni kotač“! Program će se održati na Đurđevdan, 6. svibnja 2023. na Trgu 128. Brigade Hrvatske Vojske, te u prostoru Omladinskog kulturnog centra Palach. Manifestacija ima cilj promovirati romsku kulturu i identitet kroz glazbu i umjetnost.

Prvi dio programa odvit će se na Trgu 128. Brigade Hrvatske Vojske gdje ćete imati priliku poslušati zvijezde večeri: poznati beogradski bend KAL (Rock´N´Roma). KAL je bend koji se proslavio spajanjem glazbe zapadnog Balkana sa swingom, jazzom, bluesom i popom. Njihova jedinstvena mješavina žanrova stvara zvuk koji je istovremeno nov i originalan, a publika ga prihvaća s entuzijazmom od prvog do posljednjeg akorda. Osnovan 1996., KAL je odsvirao preko tisuću koncerata u Srbiji i inozemstvu, te sudjelovao na svim važnim europskim festivalima, uključujući Roskilde Festival u Danskoj, Fusion Festival u Njemačkoj, Siget Festival u Mađarskoj, Berlinale Festival u Njemačkoj, Exit festival u Srbiji, Beogradski festival piva u Srbiji, filmski i glazbeni festival Kustendorf u Srbiji i Nišville jazz festival u Srbiji.

KAL iza sebe ima dvije američke turneje, gdje su obišli sve važnije klubove, poput Joe’s Puba u New Yorku gdje su svirali svjetski poznati i priznati glazbenici kao što su Leonard Cohen, David Byrne, Richard Thompson, Dolly Parton, Sinead O’Connor, Norah Jones, Youssou N’Dour, David Gilmore i mnogi drugi. U sklopu druge američke turneje u 2008., bend je svirao 45 koncerata u Americi gdje su pratili jednu od najpoznatijih njujorških glazbenih atrakcija gypsy punk bend Gogol Bordello. Do sada su izdali 4 CD-a te snimili dva video spota s Rambo Amadeusom za pjesme: Komedija i Dikh tu kava. Važno je napomenuti da je Dragan Ristić, gitarist i frontmen grupe KAL za film Emira Kusturice – Crna mačka, beli mačor, napisao tekst za pjesmu Bubamara koja je postala hit.

Kao predgrupa domaće boje branit će bend osnovan u okviru projekta Rinkluzija (kojeg provodi Udruga Ri Rock u suradnji s udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka). Uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnika većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja, te aktivnog uključivanja u društveni kulturni život zajednice u kojoj žive. Pritom je glazbeno stvaralaštvo služilo kao ”alat” za ”razbijanje” barijera i predrasuda prema romskoj zajednici.

Dio programa odvit će se u Omladinskom kulturnom centru Palach gdje će se od 17 sati održati predstava: “Pogledaj me”, autorski projekt Romana Nikolića, mladog glumca i izvođača, koja označava njegov prvi projekt. Predstava istražuje složeno pitanje identiteta i kako on utječe na pojedince u društvu. Izvođači u predstavi putuju između privatnog i izvedbenog, dijeleći s publikom svoje autobiografije, otkrivajući naizgled beznačajne, ali snažne situacije iz svojih života. Ova predstava ima za cilj potaknuti gledatelja na propitivanje naše zajedničke budućnosti kao zajednice i posljedica naših postupaka. Predstava je dobila pohvale kritike, osvojivši Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnosti za “Izniman doprinos kazališnoj umjetnosti” 2017. Također je prikazana na raznim festivalima i u kazalištima diljem regije, uključujući Demoludy Festival Nowa Europa u Poljskoj, HF festival u Beogradu, te scena Karantena u Dubrovniku.

Od 23 sata u OKC Palach kreće afterparty za čiju je realizaciju povjerenje dobila provjerena ekipa “Hormonika Balkanika” . Gjuro i Grga su DJ-duo koji selektira ogroman spektar balkanske i gipsy glazbe od roots izvođača, preko duba, chilla, ambientala, d’n’b-a, housea, swinga, electra, trancea, rocka, jazza…, a poseban interes pokazuju prema instrumentima i melosima s balkanskog poluotoka kao i romskoj glazbi u svim njezinim oblicima.

Uzbuđeni smo što ovaj događaj donosimo zajednici i nadamo se da će pomoći u promicanju razumijevanja i inkluzivnosti, te u aktivnom stvaranju pozitivne percepcije i govora o romskoj zajednici.

Pridružite nam se na nezaboravnoj večeri glazbe i umjetnosti koja slavi različitost i kulturno bogatstvo. Za više informacija posjetite Facebook stranicu projekta Inkluzivni kotač.

Projekt “Inkluzivni kotač” je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari