4. IMPULSE FESTIVAL: U bogatom programu glazbena tribina, film o Franku Zappi, koncert riječkih punkera…

Četvrti Impulse festival održat će se u Rijeci od 27. ožujka do 1. travnja 2017.

Četvrti Impulse festival održat će se u Rijeci od 27. ožujka do 1. travnja 2017., a pobliže su predstavljeni još neki od dijelova bogatog programa.

GLAZBENA TRIBINA #2 @ OKC Palach
Booking: Gdje se vidiš za 5 godina?
(28. 3. 2017. u 19.00 sati)

Kako je jedan od ciljeva Impulse festivala međusobno povezivanje sličnih i srodnih, kako osoba tako i organizacija koje se bave glazbom, druga ovogodišnja tribina na temu bookinga u glazbenoj industriji održat će se u OKC-u Palach, 28. ožujka s početkom u 19 sati uz goste – booking veterane, Vedrana Menigu (Pozitivan ritam, Zagreb), Maria Grdošića (Los Angeles Agency, Zagreb), Dražena Baljka (Neuro Radnik, Rijeka) i moderatora Edu Plovanića.

Tribina će tematizirati organizaciju živih nastupa, kao najzanimljivijeg aspekta glazbene industrije uz promotore koji iza njih stoje kao ključni djelatnici ove industrije. No, budući da se sve industrije vremenom mijenjaju i evoluiraju, došlo je vrijeme da se industrija bookiranja digitalizira. Ispitat ćemo kakve promjene to uvodi u glazbenoj industriji, koliko su one velike, koji su važni „igrači“ u ovome segmentu te koje su prednosti i nedostaci koji se javljaju.

RIJEČKA FILMSKA PREMIJERA @ Art-kino Croatia
(30. 3. 2017. u 20.00)

Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima (2016.)
Režija: Thorsten Schütte
Produkcija: Francuska / Njemačka
Trajanje: 93 min.
Ulaznice: 20,00 kn / 10,00 za članove Filmskog kluba
Pretprodaja: Art-kino Croatia i Ulaznice.hr

U četvrtak, 30. ožujka s početkom u 20 sati na programu festivala je riječka premijera filma Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima (2016) redatelja Thorstena Schüttea u Art-kinu Croatia.

Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima intiman je susret s glazbenom ikonom, vrhunskim skladateljem, glazbenikom i umjetnikom. Rijetke arhivske snimke i dosad ne viđeni nastupi te intervjui otkrivaju istinski provokativnog glazbenog genija 20. stoljeća, čiji jedinstven pogled na svijet snažno odjekuje i danas.

Tijekom tridesetak godina neprekidne aktivnosti, Frank Zappa je postao jedan od najintenzivnijih nezavisnih umjetnika koje je svijet ikada vidio. Objavio je čak 62 albuma (dakle, dva albuma godišnje), i kako je primijetio u Nosi se s tim pitanjem, zaključio da „izdavačke kuće imaju način da se pobrinu da tvoji troškovi uvijek prerastu tvoju zaradu“.

S izdavačima je u ratu još od ploče „We’re only in it for the money“ (1968.) gdje su dijelovi albuma cenzurirani te su za Zappu umjetnička i poslovna kontrola nad njegovim opusom postala imperativi. U obiteljskoj tradiciji nepovjerenja prema strancima, Zappina je obitelj nakon njegove smrti isprva više od godinu dana ignorirala uporne pozive redatelja Thorstena Schüttea za sastanak licem u lice, prije nego je konačno pristala na razgovor. Kada god bi se našao u prilici, redatelj je diljem svijeta od raznih televizijskih kuća prikupljao zakopane snimke i arhivske materijale na temu Zappe, a projekt snimanja filma trajao je osam godina.

Nosi se s tim pitanjem francusko-njemačka je koprodukcija već nagrađena Zlatnom Athenom na Athens International Film Festival 2016 te s Foundation Award na Asbury Park Music in Film Festivalu 2016. Kroz pregršt koncertnih materijala i razgovora s legendarnim glazbenikom koji se dotiču i pitanja van glazbenih sfera, Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima će fanovima, ali i onima kojima tek slijedi upoznavanje s Zappom, otvoriti prozor u fascinantan svijet ovog, po svemu vanserijskog umjetnika. Prodaja ulaznica za riječku premijeru filma kreće od ponedjeljka, 6. veljače.

Ulaznice po cijeni od 20,00 kn mogu se kupiti na blagajni kina ili u sustavu Ulaznice.hr. Članovi/ice Filmskog kluba ulaznice mogu kupiti po cijeni od 10,00 kn.

NOISE/POST PUNK NIGHT @OKC Palach
(31. 3. 2017. u 21.00)
|Sviraju ### (Sisak), RAŠPA (Rijeka), ESC Life (Zagreb)
ulaznice: 30,00 / 35,00 kn
pretprodaja: Dallas Music shop, Entrio.hr

Koncertni dio četvrtog izdanja festivala zaokružujemo s dragim i znanim licima alternativne domaće scene. Naime u petak, 31. ožujka na pozornicu OKC-a Palach penju se tri benda posebna izričaja i nastupa, u kombinaciji koja slavi organiziranu buku.

Sisački instrumentalni-noise bend ### već je nekoliko godina prisutan na domaćoj alternativnoj sceni. 2016. godine u vlastitom izdanju izlazi im 4. po redu ep „Svjetlo“ i to u limitiranoj formi 10” vinila, a izdanje je oblikovano, tiskano i upakirano rukama i prešama dvojca This Town Needs Posters, također gostiju ovogodišnjeg Impulse festivala. Na riječkoj promociji „Svjetla“ ### sviraju uz goste sa scene, a za VJ-anje je zadužen Hrvoje (This Town Needs Posters).

Rašpa je bend nastao zamrzavanjem aktivnosti [mandelbrot set] te Very Expensive Porno Movie.
Suočeni s groznom budućnošću praćenja turskih sapunica, gledanja RTL Kockice i klađenja na tekme prve HNL, Raul, Bodo i Željko lupili su šakom o stol i krenuli od nule. Nije glazba za ples, ali nakon slušanja plesat ćete sentiše i na Dead Kennedys.

ESC Life postoji od jeseni 2013. i čine ga iskusni glazbenici koji više od desetljeća sviraju na alternativnoj sceni. Ponikli iz bendova potpuno različitih glazbenih usmjerenja, željeli su bend koji bi povezao njihovu ljubav prema jednostavnim i zaraznim pop melodijama te distorziranim gitarama. Kritika i publika zvuk benda često povezuje s očitim utjecajem indie rock scene osamdesetih i devedesetih godina – od Pixies, Sebadoh, Superchunk, Husker Du, Dinosaur Jr. pa do aktualnih The Hold Steady i Yuck. Prvi album (Access All Areas) je izašao u svibnju 2015., a objavljen je na na crnom i crvenom vinilu te na CD-u u izdanju nezavisne etikete PDV Records. ESC Life trenutačno priprema 7“ vinil koji izlazi u proljeće 2017. i paralelno radi na drugom albumu, čije se pjesme već mogu čuti na nastupima.

Ulaznice za koncert po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti u Dallas music shopu ili putem sustava Entrio.hr od ponedjeljka, 6. veljače, a cijena ulaznice iznosit će 35,00 kn na dan koncerta.

Četvrti Impulse festival u organizaciji Distune promotiona i Studentskog kulturnog centra (SKC) Sveučilišta u Rijeci održat će se od 27. ožujka do 1. travnja 2017.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari