EKSKLUZIVNO Goran Višnjić o premijeri filma General: “Nikad nisam imao takvo iskustvo”

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

“Imao sam posebnu odgovornost. Nikad nisam imao takvo iskustvo”

U Puli se otvara 66. pulski filmski festival. Večeras je dugoočekivana premijera Generala, filma Antuna Vrdoljaka o Anti Gotovini kojeg glumi Goran Višnjić.

U Pulu su stigli gotovi svi koji su radili na filmu. Oni se lagano pripremaju za ovu svjetsku premijeru “Generala” na kojem se radilo više od dvije godine i zaista se dugo iščekivao.

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

U Pulu stižu svi koji nešto znače u svijetu filma u Hrvatskoj. Isto tako iz prvog reda film će gledati i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Na premijeru jedino ne stiže Ante Gotovina

Film traje tri sata, a oni koji su ga pogledali kažu da se isplati. Jedini koji u Pulu ipak ne stiže na premijeru jest general Ante Gotovina. Za njega je i sam redatelj rekao da je kao vuk samotnjak, tako da nije neobično što se neće ovdje pojaviti.

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Međutim, ono što smo uspjeli saznati je njihov tajni, a sada već i javni dogovor: da nakon što prođu sve premijere, Gotovina će na svoju vikendicu pozvati Vrdoljaka i Višnjića, upalit će vatru u kaminu, pripremiti nešto vina i zajedno će pogledati film. Tada ćemo tek znati što Gotovina misli o filmu.

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Višnjić je definitivno najveća zvijezda filma, a u razgovoru s reporterkom RTL-a Petrom Mlačić govorio je o tome je li mu to dosad i najambiciozniji filmski projekt.

“Nikad nisam imao takvo iskustvo”

“Uvijek kad igrate karakter koji postoji, pogotovo povijesni lik, čovjek koji živi i koji je poznat u narodu i koji je napravio sve što je napravio, imate jednu posebnu odgovornost. Nisam nikad imao takvo iskustvo. Za vrijeme Duge mračne noći kad smo snimali prije nekih 15-ak godina, Gogo Navojec i ja, tako smo se dobro zafrkavali na snimanju, bilo je, kako bi rekli, onako kako se inače radi. Bilo je puno drugačije, puno ozbiljnije sada. Shvatili smo u jednom trenutku kad smo počeli snimati u Livnu da bi dolazili na snimanje i da nas je čekalo nekih stotinjak ljudi, molili su nas za zajedničko slikanje, da gledaju snimanje jer su bili tu za vrijeme rata. Tada smo shvatili da je to ozbiljniji projekt, ali onda dobijete neki i konkretni kontakt s tim”, kazao je Višnjić za RTL.

Foto: Screenshot

U snimanju filma puno im je pomogla i Hrvatska vojska, ali kako je to izgledalo na snimanju ili pak s organizacijske strane?

“Kažem ja: ‘Tonči, ja nisam u ovom kadru?’ Kaže on: ‘Nisi’, ‘Znači, imam slobodno pola sata? ‘Zašto, mali, di ideš? Nećeš valjda gore?’, Ja reko: ‘Neee’, ali naravno sjeli smo u helikopter. Snimalo se obrušavanje helikoptera iznad cijele ekipe, i onda je netko kazao Tončiju: ‘Znate da vam je Ante gore u helikopteru?’ pa je rekao ‘Ubit ću ga kad se spusti!’. Ali naravno, sve je prošlo u redu i sad kad sam se vozio s Krilima oluje, nekako imaš povjerenja u te dečke”, istaknuo je Višnjić i dodao kako je organizacija bila na svakoj razini.

Antun Vrdoljak, Goran Visnjic, Tarik Filipovic, Lejla Filipovic, Jasmin Lord. Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Višnjićev sin glumi malenoga Gotovinu

Svog sina Viga Višnjić je angažirao da glumi malenoga  Antu Gotovinu. Istaknuo je da prema glumi ima neki afinitet.

“Zna nekad napraviti tako neku stvar. Došao je jedanput mami zaplakan. Mi smo ga pitali što je bilo i on je tako plakao i plakao, i onda je samo prestao plakati. Rekao je da nije ništa, samo je htio vidjeti kako to izgleda. Pa sam mu tad rekao da stane malo, da je to prerano još”, rekao je Višnjić.

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

No, kako se Vigo snašao u ovoj ulozi?

“Nije mu se dalo baš učit tekst, malo je tu na tatu, ali na kraju ga je naučio i mislim da mu je to bio gušt. Kad smo razgovarali o tome da smo mi glumci plaćeni za posao koji radimo, onda je bilo pitanje kako bi on htio biti plaćen. Rekao sam mu da mora biti skroman, da mu je ovo prva uloga. Ne možeš tražiti tu neke velike stvari, rekao sam mu. Pa me pitao  može li dobiti legiće. Rekoh, možeš, ali ne prevelike. Tako smo se zezali i na kraju mu je onda ujak Andro dao 100 dolara u kešu koje sam ja zaplijenio”, kazao je Višnjić.

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Premijera na jednom posebnom mjestu – Puli

Dodao je i kako kad na filmu nešto napravite, to je tako, nepromjenjivo.

“Na filmu kad napravite nešto, to je to. I onda je Tonči znao reći: ‘Jesi siguran da ti je ovo dobro?’  Ja sam rekao da mi je dobro. Pa je kazao: ‘Tako će ti ići u kino, sigurno nećeš još jednom? Ajmo još jednom'”, kazao je kroz smijeh Višnjić.

Večeras je premijera na jednom posebnom mjestu u Puli, no čini se da Goran zbog toga nema veliku tremu.

“Film će reći sam po sebi što treba reći. Svi će imati svoje mišljenje o filmu na kraju, kao što imaju mišljenje i o drugim stvarima. Ja mislim da film na kraju ima jednu pozitivnu poruku i mislim da ga je trebalo snimiti. Mislim jedino da je trebao izaći malo ranije, ali napravili smo najbolje i najbrže što smo mogli. Zadovoljan sam, naravno ima nekih stvari koje bih mijenjao, ali…”, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za RTL Goran Višnjić.

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Otvorenje uz veliki vatromet

Osim ovog filma na Pulskom festivalu bit će prikazano još 8 filmova nacionalne produkcije, ali sve zajedno i 101 film u ovih 9 festivalskih dana i to na 17 lokacija. Nešto posebno lijepo čuva se za samo zatvaranje festivala.

Sljedeću subotu u 21 i 30 bit će prikazan film “Oliverovih 70”, dokumentarni film o životu Olivera Dragojevića na kojemu ćete moći vidjeti i snimke s njegova posljednjeg koncerta. Sve je spremno za otvaranje 66. pulskog filmskog festivala koji će se otvoriti uz veliki vatromet.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: