Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Amira Medunjanin, Sarajka čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku uskoro će nastupiti na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Već dugi niz godina jedna je od najpoznatijih interpretatorica tradicionalne bosanske glazbe. Uz izvanrednu izvedbu, Amira se ističe jedinstvenom emocijom i inovativnošću s kojom pristupa sevdahu, karakterističnim stilom izvođenja kojim je udahnula novi život višestoljetnoj tradiciji te iskrenom ljubavlju prema poeziji i glazbi.

Sa sevdalinkom je Amiru prvi put upoznala majka. Fascinacija usmenom kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine, dovela ju je do toga da posao prevoditeljice u uredu Europske komisije u Sarajevu zamijeni proučavanjem sevdaha i traženjem najboljeg načina da ga predstavi svijetu.

Usporedbe s Cesariom Evorom i Billie Holiday ponajprije odražavaju način na koji Amira transformira sevdah iznutra, konstantno pronalazeći novi kontekst i formu, te ‘uzburkavajući’ uobičajeni stil izvođenja, definiran kroz stoljeća. No, možda je najbitnije reći da je Amirina glazba ona koja će vam istovremeno oči ispuniti suzama i srce radošću.

“For Him and Her” novi studijski album ove world music dive, jedinstveni je hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić – 12 njihovih pjesama u interpretaciji Amire Medunjanin jednostavno očarava. Opatijska publika premijerno će čuti kako zvuči stare pjesme legendarnog svojca u modernoj obradi i jedinstvenoj Amirinoj izvedbi.

Koncert će se održati 18. lipnja s početkom u 21 sat. Cijena ulaznice kreću se od 140 do 10o kuna. Ulaznice su u prodaji u uredu Festivala Opatija (Ljetna pozornica, Opatija) radnim danom od 8 do 16 sati i na prodajnim mjestima sustava Eventim.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari