Preminula Milena Dravić: Legendarna glumica izgubila je bitku za život u 79. godini

Preminula Milena Dravić: Legendarna glumica izgubila je bitku za život u 79. godini

Milena Dravić dvije i pol godine, od kada je izgubila supruga Dragana Nikolića, borila se s teškom bolešću

Jedna od najpoznatijih glumica s prostora bivše Jugoslavije Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, potvrdili su za Blic u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Milena se tamo nalazila na liječenju, posljednjih dana joj je bilo loše, liječnici su sve pokušali, ali bez uspjeha, navodi Blic. Prije dvije i pol godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića, također glumca, i od tada se borila s bolešću.

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a u karijeri koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade.

Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.

Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski redatelj František Čap s kojim snima svoj prvi film “Vrata ostaju otvorena” (1959.). Presudna uloga u njezinoj karijeri bila je u filmu “Prekobrojna” hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i “Zlatnu arenu” na filmskom festivalu u Puli.

Najpoznatiji filmovi u dugogodišnjoj karijeri su: Diližansa snova (1960.), Uzavreli grad (1961.), Prekobrojna Branka Bauera (1962.), Kozara Veljka Bulajića (1963.), Lito vilovito (1964.), Čovjek nije tica Dušana Makavejeva i Djevojka Puriše Đorđevića (1965.), Rondo Zvonimira Berkovića (1966.), Jutro Puriše Đorđevića (1967.), Zasjeda Živojina Pavlovića i Bitka na Neretvi Veljka Bulajića (1969.), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji Bate Čengića i W.R. Misterije organizma Dušana Makavejeva (1971.), Sutjeska (1973.), Deps Antuna Vrdoljaka (1974.), Grupni portret s damom Saše Petrovića (1977.), Rad na određeno vrijeme i Poseban tretman Gorana Paskaljevića (1980.), Moj tata na određeno vrijeme (1982.), Horvatov izbor i Nije lako s muškarcima (1985.), Bure baruta (1998.), Zona Zamfirova Zdravka Šotre (2002.), Ledina Ljubiše Samardžića i Sjaj u očima Srđana Karanovića (2003.).

Ljetos je bila u Puli

Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba “Milena: izložba fotografija”, retrospektiva fotografija srpske glumice.

“Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma ‘Vrata ostaju otvorena’ da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film ‘Prekobrojna’. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film”, kazala je tada Milena Dravić.

Tabloid.hr

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari