SRIJEDA NA OPATIJSKOM LFF-u: Potresni dokumentarac „Tanka linija“ tematizira uzroke i posljedice ratnih silovanja

Opatija je cijeli utorak disala dokumentarce, a ništa drugačije neće biti ni u srijedu

14. Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma, nastavlja se još jednom Kavom s autorima filmova koji su prikazani u glavnom programu noć prije, dokumentarnim popodnevom u Villi Antonio uz Claustru i predavanjem „Antička i kasnoantička baština Rijeke i okolice“, radionicom za djecu Kako nas film vara te, naravno, cjelovečernjim dokumentarnim programom.

Program u konkurenciji na Maloj ljetnoj pozornici

Program u konkurenciji na Maloj ljetnoj pozornici (Ljetna pozornica Opatija) započinje (20:30) dokumentarnim prvijencem pulskog umjetnika Josipa Ivančića Pina, koji film Ti si mići mići mrav potpisuje kao i.j.piNO. Nakon eksperimentalnog ostvarenja, liburnijska publika imat će priliku prvi put u Hrvatskoj pogledati Tanku liniju.

Potresni dokumentarac, nastao u hrvatsko-talijanskoj produkciji, koji tematizira uzroke i posljedice ratnih silovanja, najavit će hrvatska koproducentica filma Dijana Mlađenović i protagonistica Bekira Hasečić, predsjednica udruge „Žena – žrtva rata“ koja okuplja silovane žene i muškarce i bori se za procesuiranje zločina na bosanskim i Haaškom sudu.

Drugi blok filmova, koji počinje u 22:30 otvara dokumentarni portret Sanja. Redateljica Nikica Zdunić razotkrit će gledateljima unutarnji svijet jedne dizajnerice u ostvarenju nagrađenom Posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji na 12. ZagrebDoxu. Drugu godinu zaredom Vjekoslav Gašparović natječe se za LFF-ove nagrade. Nakon prošlogodišnjeg S Vama kroz život u kojem se bavio procesom nastanka mesnih prerađevina, ove godine u šestominutnom 201507STDR-L, koji na LFF-u ima svjetsku premijeru, proučava proces nastanka biljnih pripravaka.

Večer će zatvoriti Treći Arsena Oremovića koji se bavi najvažnijom sporednom stvari na svijetu – nogometom.

Novinar i filmski kritičar propituje privatizaciju hrvatskog nogometa te istražuje namjere političara i čelnika Hrvatskog nogometnog saveza kroz razgovore s brojnim akterima nogometne sportske scene. S onima koji su s njim željeli razgovarati.

Popratni program

Najmlađi uz stručno vodstvo Vande Kreutz i Ane Hušman nastavljaju istraživati filmske varke na besplatnoj radionici Kako nas film vara koja se provodi u sklopu Restartove Filmske početnice, namijenjene predškolcima i osnovnoškolcima koji žele ući u svijet filma i medijskog stvaralaštva. A za nešto starije, organizatori su pripremili još jednu Kavu s autorom u Caffe baru Eugenian (festivalsko okupljalište) i dokumentarno popodne u Villi Antonio gdje ćemo pogledati Claustru lokalne filmske ekipe.

Ana Golja i Helena Traub iz opatijske Udruge Žmergo, u suradnji s Alešom Sukom iz Udruge Ukus, snimili su film o zaboravljenoj arheološkoj baštini iz doba kasne antike.

Mnogima nepoznata, Claustra je najveći rimski građevinski i vojničko-obrambeni sustav iz 2/2 3. i 4. st. s područja današnje Hrvatske i Slovenije. Nakon projekcije, Petra Predoević Zadković s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci održat će predavanje „Antička i kasnoantička baština Rijeke i okolice“.

Goste i festivalski tim poslije projekcija može se pronaći na after partyju u Caffe baru Eugenian.

Petodnevna festivalska ulaznica može se kupiti za 30, a dnevna za 15 kuna. Ulaz na sva popratna događanja (u Caffe baru Eugenian i Villi Antonio) je slobodan.

14. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije, brojnih prijatelja festivala te, naravno, vjerne festivalske publike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari