TKO ODGLEDA, PRIČAT ĆE! U riječko kino stiže horor kojeg već zovu „najjezovitijim svih vremena“!

No ovoga puta nije riječ samo o „urbanoj predaji“ već ovakvu reputaciju filma potvrđuju konkretne reakcije. Na premijeri filma na Sundance festivalu mnogi gledatelji izašli su s predstave prije kraja, a prestravljeni su ostali i „okorjeli“ američki filmski kritičari koji su na posebnoj projekciji prvi vidjeli film u kinu

Riječ je o filmu „Naslijeđeno zlo“ (Hereditary, 2018) koji je već dobio naziv „Egzorcist naše generacije“, a hvale ga i publika i kritika zbog čega je dobio epitet „instant klasika“.

E upravo ovaj „instan-klasik“ ledit će krv u žilama i riječke publike od 14. lipnja u dvoranama riječkog Cinestara!

Riječ je o niskobudžetnom filmu (cijena produkcije: 10 milijuna dolara) producentske ekipe odnosno distributera A24 koji stoji iza hvaljenih filmova poput „Vještica“ („The Witch“ iz 2015; hvaljeni nezavisni ingeniozni film snimljen na staroengleskom jeziku prvih doseljenika u Ameriku) i „Podvojen“ („Split“ iz 2016. slavnog redatelja M. Night Shyamalana o manijakalnom otmičaru podvojene ličnosti u kojem „obitavaju“ deseci osobnosti a igra ga James McAvoy).

U „Naslijeđenom zlu“ redatelja-debitanta Ari Astera glumica Toni Collette (koje se sjećamo kao majke dječaka koji vidi duhove u horor-klasiku „Šesto čulo“) igra ponovno brižnu majku koja nastoji održati obitelj na okupu nakon što im se počnu događati užasne stvari nakon smrti njezine majke.

Toni Collette u filmu je toliko dobra da joj analitičari već predviđaju sigurnu nominaciju za glumačkog Oscara!

„Svaka obitelj ima svoje tajne. Neke vode ravno u pakao. Nakon smrti Ellen Graham, njezina obitelj počinje razotkrivati zastrašujuće tajne o svome podrijetlu. Što više otkrivaju, to više nastoje izbjeći zlokobnu sudbinu koju su naslijedili.“, stoji u reklamnom materijalu koji prati film.

No iza ove pomalo formulaične najave prepune fraza čini se stoji istinsko remek-djelo koje ćemo dugo pamtiti. Naslućuje se to već i prema traileru filma koji obećava originalan film koji pored svoje „osnovne zadaće“ da prestravi publiku nudi i slojevitu priče koja ustvari zbori o stanju obitelji u modernom društvu. Baš poput još jednog horora koji nas je oduševio u kinima u posljednje vrijeme, „Mjesto tišine“ (A Quiet Place) Johna Krasinskog.

Film prati obitelj Graham i lik Anne (Toni Collette) koja se pokušava pomiriti s gubitkom majke Ellen koja je preminula od raka. Anne je majka dvoje djece, udana za psihijatra Stevea. Ima sina Petera, naizgled popriličnog običnog tinejdžera te kći Charlie, djevojčicu koja je depresivna i po svemu veoma čudna. Charlie izrađuje neobične i uznemirujuće figurice od stvari koje pronalazi oko sebe. Za Charlie problemi također počinju nakon smrti bake s kojom je bila veoma povezana…

Film je premijerno prikazan na Sundance festivalu u siječnju a u širu svjetsku distribuciju će sredinom ovoga mjeseca. Već u siječnju gledatelji na Sundanceu su film opisivali kao “dva sata strave” i “najluđi horor godine”, a neki su vrištali i plakali tijekom prikazivanja filma. “Ništa ne može pripremiti svijet za ovaj horor”, pisao je Unilad.

Na prikazivanju filma za američke filmske kritičare tjedan dana prije službenog prikazivanja u američkim kinima burno su reagirali i kritičari koji su dosad vidjeli „sve i svašta“, ali ih je „Naslijeđeno zlo“ doslovno „oborilo s nogu“.

Društvene mreže pune su ovakvih statusa: “Pogledao sam Hereditary u dvorani punoj filmskih kritičara koji su već očvrsnuli na ovakve stvari… I bilo je zadovoljstvo čuti njihove vriskove, uzdahe i stenjanje. Pogledajte ovaj horor, vjerujte mi”, napisao je na Twitteru filmaš Aaron Morgan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari