Curice odšetale iz vrtića, sat vremena nisu primijetili da ih nema

Idi na originalni članak
Foto: Robert Anić/Pixsell/Ilustracija

Sve je, na sreću, završilo sretno, iako su bez nadzora prelazile ceste

Oglas

Tri šestogodišnje djevojčice samostalno su išetale prošlog tjedna iz dječjeg vrtića ”Šumska jagoda” na Svetom duhu u Zagrebu.

Naime, djeca su se nakon užine s odgajateljicama uputila u dvorište vrtića na igru. U dvorištu je tada bilo 64 djece, odnosno svaka od četiri odgajateljice pazila je na grupu od 16 djece.

Odgajateljice punih sat vremena nisu primijetile da su djevojčice nestale. Sve je, na sreću, završilo sretno, iako su bez nadzora prelazile ceste i nepregledne pješačke prijelaze.

REKONSTRUKCIJA DOGAĐAJA

15:00 Užina u vrtiću (pretpostavka)

15:30 Djeca izlaze na dvorište (pretpostavka)

Kasnije je usmeno potvrđeno od ravnateljice prema L.J. kako je na kamerama ustanovljeno da su djeca izašla iz vrtića u 15:30.

Djeca samostalno izlaze iz vrtića.

Pješice idu do malog parka kod Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija (Sveti duh 129) gdje borave neko vrijeme.

Nakon toga djeca pješice bez nadzora se kreću prema Bijeniku, prolaze križanje „Trsje“ i prelaze cestu na nepreglednom pješačkom prijelazu i odmaraju se na klupici kod autobusne stanice. Šetnju su produžile do adrese Bijenik 10, a navodno su čak viđene i kod dućana Decentia na adresi Bijenik 5.

Nakon toga kreću pješice natrag prema Črnomercu, istim putem kojim su došle. Prolaze pored vrtića i nastavljaju Krčelićevom ulicom prema Črnomercu. Tu ih je iz automobila prepoznao dječaj iz susjedne vrtićke skupine, što je potaknulo sumnju kod njegovog tate (koji ga je vozio). Tata ih je iz auta pitao kuda idu, na što su one odgovorile kako ih mama čeka kod Konzuma na Črnomercu. Tata je nastavio dalje, ali nije bio siguran u priču pa ih je odlučio odpratiti do Konzuma. Kad su stigli ustanovio je kako ih nitko ne čeka, zbog čega je posumnjao u cijelu priču i pitao ih za adrese gdje žive. Kako su same znale gdje žive odlučio ih je sam odvesti njihovim kućama.

16:35 Majke dviju djevojčica dolaze po djecu u vrtić u razmaku od nekoliko minuta i nalaze uspaničene odgajateljice koje priznaju kako ne znaju gdje su 3 djevojčice iz skupine. Tada kreće unutarnja pretraga objekta, koja se širi prema vanjskom dijelu.

16:45 Tata je doveo djevojčice na adresu jedne od njih, gdje roditelja nije bilo doma, ali je prepoznao jednog od stanara koji je tada bio doma.

16:47 Stanar je nazvao oca jedne od djevojčica s ciljem da ga obavijesti o događaju. Otac nije bio u mogućnosti odmah se javiti, pa je Tata odveo djevojčice na adresu gdje žive druge dvije djevojčice.

Na drugoj adresi također nije bilo roditelja, niti ikoga tko ih može preuzeti, pa ih je slučajno prepoznala susjeda. Susjeda ih je preuzela i kontaktirala majku jedne od njih.
U međuvremenu je u vrtiću ustanovljen kako treba pozvati policiju, ali kako se u tom trenutku saznalo gdje su djeca, policija nije pozvana.

Majka jedne od djevojčica je otišla po sve 3 i dovezla ih je u vrtić.

U vrtiću je obavljen razgovor između odgajatelja, psihologa, djece i roditelja u zajedničkoj prostoriji.

Vrtić uputio ispriku i službeno očitovanje

Sljedeći dan svi su roditelji pozvani na sastanak gdje im je vrtić uputio ispriku. Na zahtjev jednog od roditelja, vrtić je uputio i službeno pismeno očitovanje kojim su poručili kako je utvrđen propust odgojitelja vezanih za sigurnost djece te da je u tijeku poduzimanje mjera.

”Dječji vrtić Šumska jagoda će pojačati kontrolu provedbe Programa mjera povećanja sigurnosti s ciljem eliminiranja kriznih događaja, s ciljem poticanja doprinosa svakog pojedinca u stvaranju optimalnih uvjeta i povećanja efikasnosti u ostvarivanju djetetovih prava na sigurnost i zaštitu u području odgojno obrazovnog rada”, stoji u pismenom očitovanju.

Roditelji ističu kako su ubrzo shvatili da osim njihovog žaljenja i kajanja neće vidjeti nikakva značajnija poboljšanja i da će se cijeli događaj vjerojatno sakriti. Zbog toga su poslali zahtjev za inspekcijskim nadzorom Prosvjetnom inspektoratu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a obavijestili su i ministricu Divjak i pročelnika Grada Zagreba, Ivicu Lovrića.

Smatraju da je protokol o postupanju u slučaju nestanka djeteta neprimjeren i zastario. Navode i kako ne krive odgajatelje, koji sami preuzimaju odgovornost, već loše rukovodstvo vrtića koje ne provodi mjere koje treba.

”Isto tako nadležne ustanove ne rade svoj posao. Nema redovitih inspekcija, kontrola koje se provode, nego tek kad se dogodi incident. Primjer su incidenti s domovima za starije koji se dogodio, kao i niz drugih slučajeva koji se događa po školama i vrtićima”, poručuju roditelji.

Odgojiteljicama izrečene opomene pred otkaz

O cijelom slučaju danas se očitovao i Grad Zagreb iz kojeg ističu da je u Dječjem vrtiću „Šumska jagoda“ došlo do kršenja Programa mjera sigurnost. Navode kako su odgovornim odgojiteljicama izrečene disciplinske mjere opomene pred otkaz.

U priopćenju dodaju i kako će Povjerenstvo za nadzor, koje je u dječji vrtić „Šumska jagoda“ uputio Gradski ured za obrazovanje, utvrdit sve činjenice i eventualne odgovornosti ravnateljice, kao i drugih djelatnika vrtića.

Iz ministarstva obrazovanja kratko su poručili kako će biti pokrenut hitan inspekcijski nadzor nakon čega će imati više informacija.
Vijesti.hr
Robert Anić/Pixsell

Exit mobile version