(FOTO&VIDEO) „RUŽNE HRVATSKE KUĆE“ SU APSOLUTNI HIT: Evo i stručne analize najvećih remek djela domaćeg kiča

Facebook stranica ‘Ugly Croatian Houses’ je naišla na fantastičan odaziv, a donosi primjere bezvremenskih remek djela domaćeg kiča

Pravi hit na Facebooku ovih dana je postala stranica ‘Ugly Croatian Houses‘.

Autorica stranice s kojom smo razgovarali kaže da je pokrenula stranicu iz zezancije, bez namjere da nekoga uvrijedi, ali i sa željom da skrene pozornost na arhitektonski nered u našem životnom okolišu.

Stranica je naišla na fantastičan odaziv pa se gotovo iz minute u minutu osvježava s novim građevinama od kojih neke doista ostavljaju bez daha.

Ovi primjeri bezvremenskih remek djela domaćeg kiča zaista traže stručnu ekspertizu, pa je Zoran Šprajc u RTL Direkt pozvao dr. Dražena Arbutinu, arhitekta i predavača na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu koji se bavi i građevinskom baštinom 19. i 20. stoljeća.

“Ovi uratci su zapravo eksces u prostoru. Kad govorimo o arhitekturi, obično se samo dotaknemo ekscesa, i vrlo često samo ekscesa. Nažalost, ovo nije samo primjer vizualnih ekscesa, nego možemo zapravo postaviti pitanje opće psihopatologije, sociološke psihopatologije, kako se uopće događa da takve kuće budu građene”, rekao je dr. Arbutina, a zatim i pojasnio kako uopće dolazi do toga da ovakve kuće budu građene.

Foto: Facebook (Ugly Croatian Houses)

ug1 ug2 ug3 ug4 ug5 ug6 ug7 ug8 ug9 ug10 ug11

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari