Gastro-portal uvrstio Rijeku u „Top 5 mjesta na moru koja su zaostala u vremenu“!

Foto: Ilustracija

„Ovaj arhitektonski i urbanistički senzacionalan grad, činjenicu da je na moru nikad nije povezao s činjenicom da se na moru dešava turizam, pa makar i tranzitni“, piše Kult Plave Kamenice (plavakamenica.hr)

U svom tekstu potpisanom od „kolektiva“, portal Kult Plave Kamenice nije bio nimalo blagonaklon prema Rijeci, ali isto tako ni prema nekima od najrazvikanijih turističkih gradova i mjesta na Jadranu.

Naime, novinari portala sačinili su „LISTU LOŠIH: 5 mjesta na moru koja su zaostala u vremenu“ među kojima se na visokom 3. mjestu našla i Rijeka s prilično omalovažavajućom ocjenom koju prenosimo u cijelosti.

Rijeka je apsolutni jadranski fenomen. Ovaj arhitektonski i urbanistički senzacionalan grad, činjenicu da je na moru nikad nije povezao s činjenicom da se na moru dešava turizam, pa makar i tranzitni. Osim Bonavije, koja je već dugo u lošoj formi, Rijeka doslovno nema ni jedan hotel koji se može smatrati bilo čim osim prenoćištem.

Riječki autobusni kolodvor, smješten u samom centru grada, izgleda kao autobusne stanice uz južne Srbije ili zapadne Makedonije 1989. godine, dok restorana, s iznimkom nekoliko dražesnih krčmi i bistroa, te jedne poznate i dobre pizzerije, također nema.

Veliki grad na moru ne posjeduje, dakle, ni minimalnu turističko-putničku infrastrukturu. E sada, da je Rijeka odlučila ostati industrijski centar na obali, ovakvo bi se stanje možda moglo razumjeti. Ali kako vidimo na vijestima, u Rijeci uskoro neće biti ni industrije.“, donosi Kult Plave Kamenice.

Ma koliki lokalpatrioti bili, kada se pročita ovakav opis našega grada ne možemo ne zamisliti se – koliko u ovome ima istine, a koliko pretjerivanja?

Možemo se (možda) utješiti jedino činjenicom da je lista sastavljena na temelju osobnog dojma autora liste (jednoga ili više njih?) i ne sadrži nikakve egzaktne pokazatelje odnosno podatke na temelju kojih bi se eventualno jedna ovakva lista mogla bazirati. Isto tako, upravo danas objavljeni su podaci o godišnjem rastu turističkog prometa u Rijeci i PGŽ koji su direktno oprečni dojmu sastavljača ove liste. (OVDJE)

Inače, portal Kult Plave Kamenice je – kako se sami osnivači opisuju – heterogena grupa novinara, fotografa, sommeliera, enologa, chefova i gastronomskih stručnjaka.

„Spaja nas strast prema hrani i vinu, dugogodišnje profesionalno iskustvo i želja da u medije vratimo kompetentne, točne i pravovremene informacije o svemu što se događa u hrvatskoj i svjetskoj gastronomiji“, pišu o sebu u Kultu Plave Kamenice.

„Većinu članaka potpisujemo kao kolektiv kako bismo skrenuli pažnju na meritum stvari o kojima pišemo i tako potakli raspravu o kvaliteti ponude u kojoj će sudjelovati svi zainteresirani akteri. Način potpisivanja članaka osobni je izbor svakog sadašnjeg i budućeg autora na Kultu Plave Kamenice.“, dodaju u odjeljku „O nama“.

Cijelu „LISTU LOŠIH: 5 mjesta na moru koja su zaostala u vremenu“ možete pogledati OVDJE.

VIDEO DANA: