PRERASLA U MIT

Jeste li čuli za Hrvaticu koja je bila Hitlerov ”Anđeo zla”? Marija je bila nadnaravna ljepotica, ali…

Foto: Net.hr

O Mariji Oršić malo se toga zna sa sigurnošću; a upitno je čak i mjesto rođenja

Prema nekima, rodila se u Zagrebu, drugi tvrde kako se rodila u Beču, no sigurno je kako je hrvatskog podrijetla i kao mlada je već živjela u Austriji. Otac Tomislav je bio arhitekt iz Zagreba, a majka Sabine, Austrijanka iz Beča, balerina. Sa sigurnošću se zna tek kako je kasnije plijenila svojom anđeoskom ljepotom i prodornim pogledom.

Sve ostalo obavijeno je velom misterija, koji je i ona sama plela. Tako je tvrdila kako joj je još kao maloj djevojčici majka pričala o naprednoj rasi ljudi iz daleke galaksije koji dolaze na zemlju kako bi se miješali s ljudima na Zemlji s ciljem stvaranja superiorne rase, piše Net.hr

Čak je i njen datum rođenja značajan – rodila se, tvrdilo se, 31. listopada 1895. godine, na samu Noć vještica. Danas možda to doživljavamo tek kao američki praznik, (iako ga Crkva shvaća puno ozbiljnije i zlokobnije), no u vrijeme kada bujaju razna mistična, ezoterijska društva koja se žele povezati s drevnim znanjima izgubljenog vremena, rođenje na prapovijesni keltski blagdan bilo bi ključno u stvaranju mita o ženi koja komunicira s višim silama.

A tvrdila je da čini upravo to – govorila je kako je od najranijeg djetinjstva imala nadnaravne sposobnosti i komunicirala s duhovima te kako je u kontaktu s izvanzemaljcima koji će odvesti njemački narod u svojevrsno spasenje. Njene priče o superiornim bićima iz planetarnog sustava oko zvijezde Aldebaran koji su zasadili sjeme civilizacije, koliko god zvučale fantastično, bile su velika utjeha poraženoj Njemačkoj.

Narod koji je prije Prvog svjetskog rata živio u rastućem i moćnom imperiju, nakon poraza, suočen s bijedom svakodnevice i potpunim rušenjem sustava vrijednosti na koji je navikao, spremno se okretao prošlosti, misticizmu ili bilo čemu s čime bi se mogli poistovjetiti. Osobito kada su takve priče dolazile od žene koja plijeni pozornost nadnaravnom ljepotom, prodornim plavim očima i dugom plavom kosom.

Procvat nacionalizma i okultizma

Osim toga, ništa od onoga što je govorila nije bilo nečuveno. Žestoko je zagovarala ujedinjenje Njemačke i Austrije (što je bio jedan od planova njemačkog ujedinjenja još od početaka 19. stoljeća), ideje o superiornoj naciji i rasi su postojale daleko prije, baš kao i vjerovanja kako su drevni narodi posjedovali uvid u izgubljene tajne. I društvo Thule, kojem je pripadala, bilo bi tek jedno od brojnih okultnih skupina da nije bilo nacista koji su sve te ideje oblikovali u svojevrsni (i često kontradiktorni) kupus vjerovanja te ga nametnuli naciji kojoj je pod svaku cijenu trebala nada, piše Net.hr

Za njenu vezu s nacistima zaslužan je Karl Haushofer, koji ju je predstavio društvu Thule. Bivši general njemačke carske vojske, profesor geopolitike i bliski prijatelj Rudolfa Hessa u prosincu 1919. navodno je okupljenima u kolibi na Alpama u blizini Berhtesgadena predstavio dvije mlade žene nadnaravne ljepote. Jedna od njih je bila vrlo šutljiva, imala je jedva 18 godina i predstavljena je Zigrun, što je ime jedne od Valkira iz nordijske mitologije.

Druga žena je bila Marija Oršić. Obje su imale izuzetno dugu kosu skupljenu u repove. Prema njihovu vjerovanju, ta duga kosa im je omogućavala kontakt s drugim dimenzijama postojanja. Tajno društvo Thule okupljalo je Nijemce koji su vjerovali u okultno, bili opsjednuti podrijetlom, a glavni cilj im je bilo pronaći Tulu, mitsku zemlju koju spominju još antički geografi. No dok su u antici vjerovali kako je riječ o dalekoj stvarnoj zemlji na rubu svijeta, okupljeni u društvu Thule bili su uvjereni kako je riječ o svojevrsnoj nordijskoj Atlantidi – izgubljenom kopnu na kojoj je živjela famozna arijska nadrasa, piše Net.hr

Kasnijim usponom nacista, društvo se formalno raspušta, no glavni akteri društva ujedno su i čelnici Trećeg Reicha. A jedna od ključnih osoba bila je Marija Oršić. Oko sebe je okupila grupu djevojaka koje su se, tvrdila je, poput nje odlikovale ekstrasenzornim sposobnostima. Skupinu koja je djelovala unutar Thulea, nazvala je društvo Vril. O društvu, koje je navodno nastavilo s radom i kada je Thule formalno ukinuto, zna se vrlo malo.

U knjizi Zora čarobnjaka o njemu pišu Jacques Bergier i Louis Pauwels, a spominje ga i njemački raketni znanstvenik koji je 1937. pobjegao u SAD, ali kao primjer “nebuloznog društva koje je utemeljeno na romanu” (konkretno, romanu Nadolazeća rasa Edwarda Bulwer-Lyttona). Uz uspostavljanje kontakta s drugim dimenzijama, bilo s izvanzemaljskim arijevcima iz Alderana, bilo sa superiornom rasom koja, vjerovali su, živi u unutrašnjosti Zemlje koja je zapravo šuplja, Marijino društvo Vril imalo je i prilično praktični cilj – izradu antigravitacijske letjelice.

Zato, osim ideoloških postavki nacističkog pokreta, Mariju Oršić i njeno društvo povezuju i s tehnološkim napretkom Trećeg Reicha jer je tvrdila da prima poruke drugih svjetova koje Nijemcima “daruju tehonologiju kako bi pročistili svijet”. Još za vrijeme rata, počele su kružiti glasine o njemačkim letećem tanjurima, a čak su i vojni obavještajci savezničkih sila takve izvještaje pilota shvaćali ozbiljno. Ipak je nacistička njemačka razvila prvi mlazni avion te prve navođene rakete.

ako Treći Reich nije imao leteće tanjure, Marija nije preko svoje duge kose primala signale s nacrtima, a ni u najfantastičnijoj mašti ne može se reći da je Zemlja šuplja i u njoj živi napredna rasa koja želi naciste na vlasti, teoretičarima zavjera su činjenice ionako prepreka koju je lako zaobići. Zato je Marija, kojoj se poslije rata gubi svaki trag, u poslijeratno vrijeme postala poznatija nego što je ikada bila. Tako je i filoustaška stranica koja prodaje “hrvatske” poštanske marke 1992. izdala seriju s Marijom Oršić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari