JOŠ I TO: Sunčate se na balkonu bez odjeće? Mogli biste platiti kaznu do 750 kuna!

Photo: Boris Scitar/VL/PIXSELL

Dok bi netko smatrao da su balkoni i terase privatna, policija smatra da u određenom trenutku to mogu biti i javna mjesta, nazvana ‘fiktivna javna mjesta’

Muškarac iz Osijeka požalio se Glasu Slavonije na ponašanje svoje susjede.

“Gotovo svaki dan može se vidjeti kako se u susjednoj zgradi na balkonu gola sunča jedna djevojka. To nije prikladno, s obzirom na to da preko puta žive obitelji s malom djecom. Kad god djeca iziđu na balkon, moraju gledati golotinju pa me zanima je li to prema našem zakonu zabranjeno”, napisao je Osječanin u mailu izrazivši kako bi joj zbog ponašanja predvidio kažnjavanje.

Učinila bi to i policija te bi ju kaznila zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a prema članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako osječki list doznaje iz PU osječko-baranjske, za takav čin predviđena je novčana kazna u iznosu od 50 do 200 DEM, odnosno u protuvrijednosti domaće valute okvirno od 185 do 750 kuna.

“Moral shvaćamo kao općeprihvaćeni standard društvenog ponašanja, tako da radnja prekršaja u pravilu predstavlja ponašanje koje znatnije odstupa od stavova sredine u kojoj se odvija. U praksi to je najčešće obavljanje fizioloških potreba na javnome mjestu, kao i razgolićavanje”, stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

I dok bi netko smatrao da su balkoni i terase privatna, policija smatra da u određenom trenutku to mogu biti i javna mjesta, nazvana “fiktivna javna mjesta”. Javnost takvih mjesta, stoji nadalje u odgovoru osječke policije, prosuđuje se prema posljedici koja je nastupila, što znači da radnju ondje čini dostupnom javnosti.

“Izložena je pogledima javnosti ili je posljedica radnje nastupila na javnome mjestu, a što može biti i glasna glazba iz stanova ili kuća koja se čuje na ulici i sl.”, poručuje policija koja je na području PU osječko-baranjske prošle godine evidentirala šest prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a godinu prije – 18 prema čl. 14. spomenutog Zakona. Dodaju pak da se svi prekršaji ne odnose isključivo na golotinju, piše Glas Slavonije.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views