ČUDNOVATE ZGODE - SOKOLA HLAPIĆA!

Neobičan zaposlenik zagrebačkog hotela tjera nepozvane goste: ‘Nema više nasrtaja na posjetitelje terase!’

Pametna je i dresirana ptica grabljivica. Vrsta – Harrisov jastreb. Gdje dođe, druge ptice bježe

Hodaju po stolovima i otimaju hranu. Goste terase jednog zagrebačkog hotela već neko vrijeme uznemiravaju ptice, ali imaju rješenje – uzeli su sokolara.

Pticom protiv ptice i problema nema, jer jastreb iz Latinske Amerike leti i tjera nepozvane goste na terasi zagrebačkog hotela, radi na jednom od najluksuznijih mjesta u gradu. Ima 10 godina i ime mu je Hlapić.

Danas Hlapić nije na poslu. Uzeo je kratak predah. Iz hotela koji je angažirao neobičnog zaposlenika poslali su nam objašnjenje:

“Iako je hotel veliki ljubitelj životinja, posljednjih godina našli smo se u problemu nakon što su nam ptice sve intenzivnije počele napadati goste i hrabro dolaziti na stolove, hodati po tanjurima te uzimati hranu.

Nakon nekoliko mjeseci vidljivo je da ptice ne dolaze u tolikom broju na terasu i da su opreznije, te da nema više nasrtaja na posjetitelje terase”, objasnio je Ivica Max Krizmanić, Generalni direktor zagrebačkog hotela.

Pametna je i dresirana ptica grabljivica. Vrsta – Harrisov jastreb. Gdje dođe, druge ptice bježe. U pitanju je biozaštita, novo lice sokolarstva, kaže nam Hlapićev vlasnik, koji je također na odmoru.

Sokolarstvo kao kulturna baština

“Sokolarstvo je kulturna baština prepoznata od ministarstva kulture. Upisana je na listu nematerijalne baštine UNESCO-a”, objašnjava vlasnik Vitold Košir.

Od Harrisova jastreba do sivih i stepskih sokolova i orlova. Više od 30 ptica ima ovaj sokolar na svom imanju nedaleko Velike Gorice. Cijeli život dresira opasne ptice grabežljivice.

“U društvu ste ptica grabljivica. Ovo iza nas su ženka Dina, ovo je sivi sokol koji još nema ime, a ovo je Kiki, Harrisov jastreb”, pokazuje Marijan Žižanović, sokolar.

Upravo je to vrsta koja od drugih ptica štiti luksuzni hotel u Zagrebu, ali i poznati hotel u Zadru.

“Uspješno čuva od galebova. Vidio sam koji put da 100 galebova digne ispred sebe i tjera ih. Ove godine rade i na zaštiti višanja u Slavoniji”, kazuje Žižanović.

Primjerice, sokolovi već dugo brane zračne luke diljem Europe, nekad su i zagrebačku. Neke ptice otjera odmah.

“Vjerojatno vrapce, tu i tamo koji čvorak ili eventualno vrana. Golubove? Golubove otjera jasno, ali golub je glup pa dođe ponovno”, objašnjava sokolar.

Golubove su prvo pokušali otjerati vizualnim i zvučnim uređajima, ali nije išlo. I zato jastreb Hlapić spašava stvar, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari