OVO NIJE BILO KAKVO JANJE: Zbog svoje neobične ružičaste vune postalo je hit u Europi

Atraktivne janjčiće poput ovih još nismo vidjeli. Naime, njihova je vuna – ružičasta. Zbog svoje posebnosti brzo su postali hit i izvan granica rodne Rumunjske

Ovo nije bilo kakvo janje. Jedinstveno je u Europi i vrlo je traženo zbog svoje boje. Neobična ružičasta vuna ovo rumunjsko janje brzo je učinila pravom zvijezdom.

Iako u istraživačkoj postaji u Popauti u okrugu Botosani razni mutanti nisu velika novost, ovaj mališan izazvao je veliko zanimanje.

“Ovo je janje ružičaste sorte. Starije je dobi i jako je snažno”, objasnio je Traian Atanasiu, direktor istraživačke postaje.

Ovo neobično stvorenje nastalo je križanjem raznih karakulskih ovaca poznatih po skupocjenoj kovrčavoj sjajnoj vuni. I to kod tek ojanjene janjadi iz središnje Azije. Cijena im raste zbog neobične blijede nijanse ružičaste boje.

“Interes se pobudio kod žena koje će u budućnosti od vune moći napraviti kaput ili šešir”, rekao je istraživač Ionica Nechifor.

Najviše su zainteresirane arapske zemlje, ali i Rusija, koja vunu koristi u industriji odjeće. Međutim dug je put do izvoznog bogatstva.

“Istraživanje je jako skupo i trebamo novac kako bismo nastavili raditi. Ali ovdje postoji puno potencijala”, rekao je Atanasiu.

Ako do toga dođe, kako je krenulo, po pašnjacima će šetati ovce u duginim bojama.

Marija Dolečki

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari