RESTORAN KOJI NIJE POSKUPIO NI LIPE

Ovotjedni meni saborske kantine, tamane se bečki, vratina i riba za cifru za koju se ne može kupiti ni burek

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Glavno jelo s prilogom u saborskoj menzi košta 15 kuna, a građani za tu cijenu ne mogu kupiti ni burek s prilogom (jogurt)

Cijene hrane svakim su danom sve veće, a osim namirnica u trgovinama, zbog cjelokupne situacije u kojoj se svijet nalazi poskupila je i hrana u restoranima. Odlazak u restoran tako je postao luksuz te si ga ne može više svatko priuštiti. No, izgleda da cijene nisu poskupjele baš za sve, jer u saborskom restoranu i dalje se jeden po itekako prihvatljivim i povoljnim cijenama.

Naime, redakcija portala Net.hr u posjedu je ovotjednog jelovnika iz restorana Hrvatskog sabora, a iz kojeg je vidljivo da cijene za naše političare – nisu rasle. Žele li pojesti dnevnu juhu, uposleni će djelatnici za nju morati izdvojiti 4 kune. Za glavno jelo s prilogom plaćaju 15 kuna, dnevni prilog, ako ga želite samostalno košta 9 kuna, desert 4 kune, a salata 3 kune.

Foto: Net.hr

Identične cijene vrijedile su i prije tri mjeseca kada smo pisali o cijenama u njihovom restoranu, a možda još bolji podatak je i taj da su iste cijene bile i 2020. godine.

Na Pixsellu smo pronašli fotografije iz saborskog restorana iz 2009. godine, a cijene su tada bile nešto niže. Primjerice, glavno jelo s prilogom tada je koštalo 12 kuna, dnevni prilog je bio 5 kuna, desert 4 kune, a salata i juha koštale su 3 kune. Interesantno, tada je na cjeniku bila istaknuta i cijena za prolazne goste. Oni su primjerice glavno jele s prilogom plaćali 25 kuna, dnevnu juhu i desert 6 kuna, salatu 4 kune, a dnevni prilog 8 kuna.

12.10.2012., Zagreb – Markov trg, saborski restoran.rPhoto: Zarko Basic/ PIXSELL

Cijene u restoranima puno skuplje

Brzim pogledom na meni uvidjet ćete da se u saborskom restoranu jako dobro jede, a djelatnicima se svakodnevno nude dva glavna jela. Primjerice, u ponedjeljak je na meniju bilo varivo od mahuna i pečena vratina te pirjana teleća jetrica u prošeku s palentom. U utorak se jela junetina u umaku od šampinjona, dok se primjerice u srijedu moglo pojesti varivo od graha s kobasicama ili bečki odrezak. Danas će, primjerice, zastupnici moći pojesti ribu i kuhano povrće, ili pileći file u umaku od čilija s njokima.

Usporedili smo cijene iz saborskog restorana s cijenama iz nekoliko zagrebačkih restorana, a konkretno gledali smo cijene bečkog odreska. U restoranima, koje smo pronašli na jednoj popularnoj aplikaciji za dostavu, cijene bečkog odreska kreću se između 50 i 65 kuna. Naši političari, ponavljamo, bečki u svom restoranu plaćaju 15 kuna.

Interesantno je i da saborska kantina ne podliježe plaćanju poreza. Restoran u kojem svakodnevno jedu i piju naši izabrani zastupnici izuzet je od obveze izdavanja fiskalnih računa jer se radi o internom restoranu koji obavlja usluge za vlastite članove. Objašnjenje, kako smo pisali početkom travnja, vide u tome kako u saborskom restoranu poslužuju samo članove Sabora i zaposlenike Sabora te se prema tome ne radi o komercijalnom restoranu koji podliježe obvezi fiskalizacije, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari