SAMO U HRVATSKOJ: Biciklima im trebalo do mora jednako kao HŽ-ovu vlaku!

Razlog tomu pothvatu bio je nedavno otkriće kako putovanje vlakom u ovogodišnjoj akciji HŽ-a Vlakom na more iz Osijeka do Šibenika traje nevjerojatnih 24 sata i 48 minuta.

Kako bi dokazali da se biciklom može stići jednako brzo, ili čak brže, iz Osijeka do Šibenika kao i vlakom HŽ-a, veterani Domovinskog rata, aktivni biciklisti i osvjedočeni humanitarci Igor Toman i Ivica Lenard odlučili su sjesti na bicikle i krenuti put Šibenika, piše Glas Slavonije.

Razlog tomu pothvatu bio je nedavno otkriće kako putovanje vlakom u ovogodišnjoj akciji HŽ-a “Vlakom na more” iz Osijeka do Šibenika traje nevjerojatnih 24 sata i 48 minuta.

“Od 2011. svake godine idemo do Jadrana biciklom. Izazov nam je bila činjenica da u 21. stoljeću vlak iz Osijeka do Šibenika putuje 24 sata, koliko inače treba i nama biciklima”, otkrili su Igor i ivica.

Ove godine imali su malih problema s vremenskim nepogodama, jer ih je jaka kiša uhvatila čak tri puta, pa smo morali pauzirati. Tako su iz Osijeka krenuli u 16 sati, a već od Našica ispaljivali su protugradne rakete te su se sklonili u jednu kapelicu. Zatim ih je nova kiša uhvatila kod Požege, a strašno nevrijeme kod Novske i tu su pauzirali više od dva sata, jer su se čak i stabla rušila na ceste. Oko tri u noći krenuli smo dalje, ali im je odmah pukla guma.

“O tome kakav je osjećaj u to doba u selu bez javne rasvjete mijenjati gumu, govori podatak da su svi seoski psi počeli lajati, u kućama su se popalila svjetla, a čovjek ispred čije smo kuće stali izišao je vidjeti što se događa. Ukupno smo sigurno 200 kilometara vozili po kiši, a zbog stanki na kraju nam je do Šibenika trebalo 28 sati. U suprotnom bismo stigli za 24 sata”, ispričao je Igor Toman za Glas Slavonije.

Podsjetimo, “Hrvatske željeznice od 15. lipnja imaju akcijsku ponudu u kojoj promoviraju putovanje na Jadran vlakom te su tu akciju nazvale Vlakom na more. Iz Osijeka se nudi mogućnost putovanja vlakom do Rijeke, Splita i Šibenika, ali zanimljivo je što je samo linija za Rijeku direktna te na njoj nema presjedanja, a u ponudu koju reklamiraju kao ‘bezbrižnu, bez gužvi i po povoljnim cijenama’ uvrstili su i vlak iz Osijeka kojim se, uz čak tri presjedanja, do Šibenika putuje enormna 23 sata”, piše Glas Slavonije. Linija iz Osijeka do Splita, pak, traje 20 sati.

Najbrža linija do Šibenika traje 12 sati i 40 minuta. Vlak kreće iz Osijeka u 1.06 sati i u Zagreb stiže u 6.27 sati, uz 40 stajanja na postajama. Zatim slijedi presjedanje na IC vlak, koji kreće sat vremena kasnije – u 7.35. Vlakom putujete do Perkovića u koji stižete u 13.08, a zatim ponovno presjedate u putnički vlak koji do Šibenika putuje još 30 minuta te stiže u 13.46. To je najbrža linija, s najmanje presjedanja. Postoji još pet termina, a upravo večernji vlak koji kreće u 22.30 putuje čak 23 sata i 5 minuta do Šibenika. Sve ostale linije, osim linije u 16.23, imaju po tri presjedanja.

Iz Osijeka u Split moguće je putovati sa sedam linija, od kojih se na njih šest mogu očekivati po dva presjedanja – u Zagrebu i Oštarijama. Samo je jedna linija na kojoj se presjeda samo jedanput, i to je ona noćna u 1.06 sati. Na njoj se presjeda u Zagrebu, čeka se sat vremena, a u Split se naposljetku stiže nakon 12 sati i 48 minuta. Odaberete li vlak koji iz Osijeka kreće u 10.58, u Split ćete stići za 19 sati i 58 minuta. To putovanje košta 240 kuna.

Oni koji se odluče iz Osijeka putovati u Rijeku, najbolje će proći. Vlak iz Osijeka kreće u podne, a u Rijeku stiže za 8 sati i 39 minuta, bez presjedanja. Cijena karte je 185 kuna u jednom smjeru, piše Glas Slavonije.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari