‘ŽELIŠ IGRATI IGRU?’ Online igra koja potiče mlade na samoubojstvo došla i do Hrvatske

Strašan internetski fenomen naziva ‘Plavi kit’ je povezan s nizom samoubojstva mladih u različitim zemljama, a dolazi iz Rusije

Sucidalna igra mističnog naziva “Plavi kit” koja potiče mlade na samoubojstvo došla je i do Hrvatske, javlja Jutarnji list, za koje je psihologinja Tea Brezinšćak iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba objasnila da su im djeca iz Zagreba pričala o toj igri.

Iako u Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi smrti povezani s tom igrom, trend se proširio iz Rusije i drugih zemalja bivšeg SSSR-a. Pretpostavlja se da je igra odnijela preko 130 mladih života u Rusiji.

Sredinom veljače u Sankt Petersburgu je desetogodišnja djevojčica primljena u bolnicu, a lokalni su mediji ubrzo počeli pisati kako je njezin pokušaj samoubojstva povezan s online fenomenom poznatim kao “Plavi kit”.

Radi se o online izazovu u sklopu kojega se maloljetnici ohrabruju da izvrše samoubojstvo sudjelujući u online igri. Igra se mrežama dijeli pod oznakama (hashtagovima) kao što su “plavi kit”, “more kitova”, ”u igri sam”, “probudi me u 4:20”, “F58” i drugi.

Kako izgleda igranje igre testirao je svojedobno i Radio Slobodna Europa, prijavivši se pod lažnim profilom petnaestogodišnje djevojke.

“Želim igrati igru”, napisali su na popularnoj ruskoj društvenoj stranici VKontakte.

Takozvani voditelj igre na to je odvratio “Jesi li sigurna? Nema povratka”, što bi značilo da se igru, jednom kad je se započne, ne može napustiti. “Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti, i nitko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spremna?”

“A ako želim izaći?”

“Imam sve informacije o tebi. Oni će doći po tebe.”

Prvi zadatak bilo je urezivanje simbola igre “F58” na ruku. Fotošopirana fotografija je poslana, ali voditelj je prestao odgovarati.

Novinari RSE-a su poslali istu poruku na još nekoliko profila, ali su isti često ubrzo bili blokirani.

Medijski naslovi vezani uz taj fenomen počeli su se širiti diljem Rusije, Kazahstana i Kirgistana gotovo svakodnevno. Sumnjivi slučajevi dogodili su se i u još nekim post-sovjetskim državama, kao što su Ukrajina, Bjelorusija i Azerbejdžan. Igra se proširila i izvan Istočne Europe, pa su tako spominju slučajevi igranja igre u Brazilu, Engleskoj ili Španjolskoj.
Vijesti.hr
Foto: Таймер-Николаев/Facebook
Ime igre navodno dolaze od pjesme ruskog rock-benda Lumen. Uvodne riječi pjesme su “Zašto vikati kada nitko ne čuje”, a u spotu je prikazan plavi kit koji se ne može probiti kroz ribolovnu mrežu

Neke osobe su i uhićene, zbog sumnje da su poticale druge na samoubojstvo, to jest djelovali kao organizatori igre, ali bi ubrzo bili pušteni.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views