BOGAT PROGRAM

FOTO Nastupom ansambla narodnih igara iz Vukovara počeli Dani Srpske kulture u Rijeci

Kulturno umjetničkim programom na Botelu Marina, sinoć su započeli Dani Srpske kulture u Rijeci

Ovogodišnja manifestacija „Dani srpske kulture u Rijeci“ otvorena je koreografijama i etno numerama Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara, Srpskog kulturnog društva “Vreteno” iz Rijeke, te spletom tamburaških pjesama u izvođenju soliste Živojina Jergića.

Sukladno ovogodišnjim epidemiološkim uvjetima, ograničeni broj posjetilaca uživao je u bogatom spletu srpskih tradicionalnih koreografija, nošnji i glazbe, dok je cjelokupni program posvećen obilježavanju 65. objetnice istaknutog folklornog koreografa Spase Mutavskog.

U raskošnim nošnjama i s koreografijama koje potpisuju istaknuti koreografi poput Desanke Đorđević, Vase Popovića te Dragomira Vukovića-Kljace, 50 članova Ansambla narodnih igara iz Vukovara, u Rijeku su donijeli Srpske igre iz Zapadne Slavonije, Podgrmečja, okoline Užica te Zapadne Srbije.

Po završetku kulturno umjetničkog programa, predsjednik riječkog pododbora SKD „Prosvjeta“, Dragiša Laptošević, osvrnuo se na nemjerljivi doprinos očuvanju tradicije koji rad koreografa Spase Mutavskog ima za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

„Sa petnaest godina počeo je igrati u Vršcu, a kasnije kao koreograf i predavač brojnim generacijama, sa svojim ansamblima je obišao od Banata do Baltika i od Normandije do Crnog mora. U našem gradu, Spasa je proslavio KUD „Brodograditelj“, a u samostalnoj Hrvatskoj vezao se za Prosvjetu, te za Duhovno društvo „Đurđevdan“ u Drežnici. U Hrvatskoj nije bilo ansambla čiji članovi nisu učili ili makar surađivali sa Spasom Mutavskim“ – istakao je Laptošević.

Prisutnima se obratio i zahvalio i sam gospodin Mutavski u čijoj je obljetnici 65. godina rada posvećen kulturno umjetnički program izrazivši nadu da će i Rijeka uskoro oformiti ansambl poput Vukovarskog.

Sinoćnjem, kako vizualnom, tako glazbenom ugođaju na botelu Marina, prisustvovali su i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke te Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije iz redova Srpske nacionalne manjine. Obrativši se prisutnima, zvaničnici su gostima iz Vukovara uručili prigodne poklone, u ime Grada, odnosno Županije.

Ovo je prvi u nizu programa u okviru obilježavanja ovogodišnjih Dana srpske kulture u Rijeci.

Najave budućih događanja pratite na Facebook stranici riječkog pododbora SKD „Prosvjeta“.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views