STRAVA U KOSTRENI Komadina: Ovo nije prvi eksces, Ina za ovo mora platiti“

U Kostreni je jučer iz postrojenja Ina rafinerije iscurila velika količina nafte i zagadila more i obalu na potezu od rafinerije prema lučici Podurinj i kostrenskim plažama. Radi se o jednom od najtežih ekoloških incidenata vezanim uz rafineriju posljednjih godina.

mrlja4

Danas je župan Komadina sa suradnicima izašao na uvid onečišćenja, prenose mrežne stranice Pirmorsko-goranske županije. Prilikom obilaska župan je izjavio da ovo nije prvi eksces te da se Ina mora ozbiljno pozabaviti time i dozvoliti određena bušenja da se vidi što se zapravo zbiva.

mrlja6

“Krajnje je vrijeme da više od godine do godine i mjeseca do mjeseca prestanemo očekivati ovakve situacije. Stožer za zaštitu i spašavanje spreman je sanirati posljedice, ali treba riješiti uzrok”, rekao je Komadina i dodao da bi s obzirom na štetu na okolišu Ina trebala snositi financijske posljedice, no za ovakve situacije nadležna su državna tijela.

mrlja5

Direktor Rafinerije nafte Rijeka Erkki Tapio Ranta izjavio je da će Ina učiniti sve što je potrebno da bi se zaštitilo ovo područje.

“Nažalost, ovo nije prvi put ali smo svjesni gdje je došlo do propusta i kasnije danas obavijestit ćemo javnost i dionike Primorsko-goranske županije što se dogodilo. Dio problema bio je zbog snažne kiše, a bilo je i problema za vrijeme početka rada i ispuštena je određena količina hidrokarbonata. Za sada smatramo da je onečišćenje došlo iz našeg uobičajenog ispusta”, rekao je Tapio Ranta.

Foto: PGŽ

mrlja3

mrlja7

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari