ČEKA NAS TURBULENTNA JESEN

Hoćemo li na jesen morati nositi maske i na otvorenom? Božinović: ‘Razmišlja se o novim mjerama’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je kako se razmišlja o mjerama protiv koronavirusa na jesen ali zasad nema nikakvih zaključaka, pa ni o obvezi nošenja maski na otvorenom. “Razmišlja se o mjerama na jesen, no konkretno nema tu nikakvih zaključaka, sve će ovisiti o daljnjoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je novinarima Božinović, koji je kao dio izaslanstva HDZ-a prisustvovao polaganju vijenaca na groblju Mirogoju.

Istaknuo je kako je odvijanje nastave u školama izazov za sebe pa će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa svojom stručnom radnom skupinom preuzeti glavnu ulogu u komuniciranju i predlaganju mjera oko odvijanja nastave. Najavio je da će stručna skupina sutra održati sastanak.

“Nezahvalno je prognozirati što će biti danas ili sutra s brojem zaraženih, ali trendovi su važni, mi ćemo trendove sigurno voditi prema smanjenju broja novooboljelih. Mi smo uvijek donosili odluke koje su bile optimalno rješenje u tom trenutku. Zbog toga smo i postigli rezultate u prvoj fazi koji su omogućili da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja je sigurna za turizam. U konačnici svi rezultati koje imamo o dolasku u Hrvatsku najbolje govore”, rekao je Božinović.

Situacija za turiste iz Austrije je povoljna

Kad je riječ o preporuci austrijske vlade svojim državljanima da se vrate, odnosno da ne idu na odmor u Hrvatsku, Božinović je rekao kako su u stalnoj komunikaciji s austrijskim vlastima. “Intenzivno se komunicira da situacija s brojem oboljelih nije ista u svim dijelovima Hrvatske. Ona je različita, pogotovo u županijama u koje dolazi najveći broj turista iz Austrije situacija je vrlo povoljna. To austrijske vlasti znaju, a hoće li tu činjenicu uvažiti zbog svojih ljudi, to je na njima. To je suverena odluka”, kazao je Božinović.

Od samog početka turističke sezone suočeni smo s oprečnim interesima zemalja iz kojih turisti dolaze i onih u koje dolaze. Nije to isti interes, svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građene da troše novce izvan granica svoje zemlje, ocijenio je.

“Naravno, naš interes je drugačiji i mislim da smo ovo ljeto postigli balans u kojem je Hrvatska primila puno turista i u kojoj još uvijek boravi puno veći broj turista nego što je itko, uključujući i nas, očekivao”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Božinović je ponovo ustvrdio da Stožer sve radi u skladu s Ustavnom i zakonima. “Naravno, ne želim prejudicirati odluku Ustavnog suda ali siguran sam da mi u Hrvatskoj nećemo, kao što i nismo ni u jednom trenutku, dopustiti da izgubimo kontrolu nad epidemijom”, poručio je.

 

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari