APEL

Iznajmljivači u problemu, HRT im šalje inspektore: “Morate plaćati pristojbu za svaki prijemnik – HRT je u teškoj financijskoj situaciji!”

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Vlasnici apartmana do sada su plaćali HRT pristojbu samo tijekom turističke sezone, no nedavno su im na adrese počeli pristizati računi za cijelu godinu

S obzirom da prethodno nije bilo obavijesti, niti dopisa HRT-a, potrošači nisu bili informirani i nije im bilo jasno zašto sada moraju plaćati račune za cijelu godinu, pa su tražili informacije od Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Oni pregledom web stranice HRT-a nisu nigdje pronašli informaciju o dokumentu kojim je to regulirano.

  • Smatramo da je uz dostavu novih računa odgovarajućim dopisom građane trebalo i informirati o promjenama koje nastupaju, a ne im samo poslati račune, bez ikakve popratne informacije – smatraju u ovoj Udruzi koji su nakon toga poslali i upit HRT-u, te dobili od njih odgovor.

Pa, iako da HUZP predlaže da iznajmljivači apartmana i kuća za odmor predlože inicijativu da se HRT pristojba plaća samo za vrijeme turističke sezone, iz nacionalne dalekovidnice ne namjeravaju se tako lako odreći novca.

HRT: “Iznajmljivači su dužni plaćati pristojbu”

Svatko, tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, na području Republike Hrvatske, koje je pokriveno prijenosnim signalom, dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu.

Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik u iznosu utvrđenom člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona, osim ako zakonom nije drugačije određeno. “

Iznimno, pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost sukladno posebnom zakonu, plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe.

lnspekcijski nadzor nad provedbom odredbe članka 34. stavka 5. ovoga Zakona u pogledu obveznika plaćanja mjesečne pristojbe, provode gospodarski inspektori Državnog inspektorata.

Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja ne prijavi prijamnik ili se koristi odjavljenim prijamnikom.

Novčanom kaznom u iznosu od 660,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja ne prijavi prijamnik ili se koristi odjavljenim prijamnikom.

Novčanom kaznom u iznosu od 260,00 eura kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

“HRT se nalazi u teškoj financijskoj situaciji”

Nadalje, HRT se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, kojoj je posljedica stagnacija (zamrzavanje) mjesečne pristojbe u iznosu 80,00 kn od 2012. godine, a sve do danas kada iznosi 10,62 €, te slijedom toga, unatoč razumijevanju za značaj turističkog sektora za gospodarstvo Republike Hrvatske kao i spoznaju da dobar dio turističkih iznajmljivača ne posluje redovito tijekom cijele godine, dužni smo naplaćivati mjesečnu pristojbu svakome tko ima ili posjeduje prijamnik tijekom cijele godine.

Zaključno, na temelju navedenog razvidno je da je plaćanje mjesečne pristojbe mjesečna obveza te da Zakon o HRT-u ne razaznaje sezonsku obvezu plaćanja mjesečne pristojbe, niti je predviđeno izuzeće od plaćanja mjesečne pristojbe izvan turističke sezone.”, odgovor je HRT-a iznajmljivačima nakon upita Hrvatske udruge potrošača, piše Morski.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari