OSVRNULI SE I NA ZAGREB

KAKO TO DA SU KUĆE U BANIJI REDOM SRUŠENE? Stručnjak s Građevinskog fakulteta naveo je nekoliko razloga

Photo. Slavko Midzor/PIXSELL

Obojica su se osvrnuli i razlike u pristupu obnovi Zagreba i Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza, Zdravko Jurčec, komentirajući za N1  obnovu petrinjskog područja nakon razornog potresa istaknuo je kako se mora naći odgovornu osobu.

“Činjenica je da treba tražiti krivca. Nema tu oprosta i izmicanja od bilo kakve odgovornosti. Ne treba bježati od toga da se krivca treba tražiti u struci”, istaknuo je  Jurčec i nastavio: “Struka prva bi trebala odmah ukazati gdje se pogriješilo, tko je pogriješio i kako je pogriješio. Pred nama je novi period obnove, pred nama su nove takve aktivnosti, mi si više takve greške ne bi smjeli dopustiti”, smatra Jurčec.

‘Očigledno je bilo propusta, ali to se lako ustanovi’

Dekan zagrebačkoga Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić pak ističe da dio problema može biti i u samom tlu te ističe kako se to ne smije ponoviti prilikom nove obnove.

“Možda tu moramo gledati i problem lokalnih uvjeta u tlu koji su se pojavili, taj segment geotehničkih podataka kojih očigledno nije bilo ili nisu provedeni istražni radovi. Zato kod novog pristupa obnove Ministarstvo predviđa da je obvezno provesti istražne radove, izraditi geotehničke elaborate, napraviti kvalitetne projekte temelja da bi sve ovo što se desilo zaboravili”, rekao je Lakušić za N1.

Dodao je da nekoliko stvari može biti razlog zašto su se srušile obnovljene kuće. “Očigledno je bilo propusta, ali protokoli u građevinarstvu postoje od projektanta, nadzora i šefa gradilišta koji su odgovorni u procesu gradnje pa se tu lako ustanovi koliko je bilo toga. Dijelom je možda i obnova na postojećim temeljima, a dijelom je vjerojatno bila sanacija postojećih kuća”, rekao je Lakušić.