KULTURA U KOLOVOZU

U Exportu se otvaraju 3 nove izložbe, stižu velika imena suvremene umjetničke scene. Prva na redu – Usijano more!

Nakon otvorenja spektakularnih Histeričnih mašinau zgradi Exporta na Delti u četvrtak, 20. kolovoza otvorit će se i Usijano moresredišnja izložba programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ujedno i prva velika izložba u ovom novouređenom prostoru.

More rada

S naglaskom na nevidljive ekonomije i nove oblike rada povezane s morem, njemačka kustosica Inke Arns okupila je radove petnaest autora svjetskoga glasa koji se bave neobičnim i radikalnim pojavama, od čudnih internetskih trgovina do carstava amaterske pornografije i drugih “zlatnih obala” – ukratko: morem rada.

Izložbu koju Drugo more organizira u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien moguće je posjetiti do 13. rujna svakim danom od 17 do 21 sat, dok će od 14. rujna do 31. listopada izložba biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Usijano more polazi od činjenice da je u geografskom smislu Europa pomorski kontinent, dok je more oduvijek suštinski oblikovalo njezin razvoj: sagleda li se odnos duljine obale prema ukupnoj površini kopna, Europa ima više kontakta s morem nego bilo koji drugi kontinent. Luka, kao i more, za Rijeku nisu samo mjesto utovara i istovara, dolazaka i odlazaka brodova. Luka je u srcu grada i simbolički važna za njegov identitet. Zato su more i novi oblici rada i ekonomija koji su vezani uz more, iznimno važni i za Rijeku i za Europu.

Međunarodno priznati autori

Na izložbi će se predstaviti radovi europskih i svjetskih umjetnika i skupina: Aram Bartholl (DE), Ursula Biemann (CH), DISNOVATION.ORG (FR/PL), Jacob Hurwitz-Goodman (US) / Daniel Keller (DE), Steffen Köhn (DE), Lawrence Lek (GB), Rebecca Moss (GB), Jenny Odell (US), Elisa Giardina Papa (IT), Lisa Rave (DE), Marie Reinert (FR), Tabita Rezaire (GF), RYBN (FR), Sebastian Schmieg (DE) i Hito Steyerl (DE).

Iako su svi predstavljeni autori višestruko nagrađivani i međunarodno priznati za svoj umjetnički rad, najveće umjetničko ime na izložbi je Hito Steyerl, njemačka umjetnica koju je ugledni časopis Art Review proglasio najutjecajnijom osobom u svijetu umjetnosti 2017. godine.

Još dvije izložbe

Samo dan nakon otvorenja “Usijanog mora”, u petak 21. kolovoza u 19 će se sati u Exportdrvu otvoriti još dvije izložbe: instalacija Oblomo: zaposlen lijenošću slovenskog multimedijalnog umjetnika Saše Sedlačeka koja posjetitelje nagrađuje ako su lijeni i ništa ne rade, te izložba Terra Effluviens kustosa Nikole Bojića koja nakon gotovo 50 godina u Rijeku vraća spektakularne dijagrame iz studije „Sistematizacija fenomena čovjekove okoline“ poznatog hrvatskog arhitekta Branka Petrovića iz 1971. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari