TURISTI ODLAZE

Kvarner bilježi značajan pad gostiju: “Više ih je bilo u predsezoni”

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom srpnja zabilježeno je 740 tisuća turista i 5,1 milijun noćenja, što predstavlja pad od pet posto u broju turista i dva posto u broju noćenja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Podaci Turističke zajednice Kvarnera pokazuju da je ovaj pad najizraženiji u objektima nižih kategorija.

Na konferenciji za novinare, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov izjavila je da je u srpnju broj noćenja u objektima s pet zvjezdica porastao za šest posto, dok su objekti s četiri zvjezdice zabilježili porast od jedan posto. Međutim, objekti s tri zvjezdice zabilježili su pad noćenja od tri posto.

Rast Noćenja u luksuznim smještajima

Hoteli s pet zvjezdica ostvarili su 16 posto više noćenja u srpnju, dok su hoteli s četiri zvjezdice zabilježili porast od jedan posto. Nasuprot tome, hoteli s tri zvjezdice zabilježili su pad noćenja od tri posto. Sličan trend vidljiv je i u obiteljskom smještaju, gdje su objekti s pet zvjezdica ostvarili osam posto više noćenja, dok su oni s tri zvjezdice zabilježili pad od tri posto.

Stabilnost u kampovima

Kampovi najviše kategorije zadržali su isti broj noćenja kao i prošle godine u srpnju. Broj gostiju iz Mađarske i Slovačke je porastao, dok je broj gostiju iz Njemačke opao. Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine na Kvarneru je ostvareno 9,4 milijuna noćenja, što je dva posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Izvrsna predsezona

Peršić Živadinov istaknula je da je predsezona bila izuzetno uspješna, s devet posto više noćenja u prvih pet mjeseci ove godine. Međutim, lipanj i srpanj bilježe smanjenje broja noćenja, posebno u objektima niže kategorije. Strateški cilj je povećanje udjela noćenja u predsezoni i posezoni na 40 posto do 2030. godine, dok bi glavni dio sezone trebao činiti 60 posto noćenja. Trenutno, predsezona čini gotovo 30 posto ukupnog broja noćenja.

Trenutno stanje i prognoze

Na Kvarneru trenutno boravi oko 200 tisuća turista. U kolovozu je zabilježeno tri posto manje noćenja, iako je broj dolazaka porastao za 20 posto. Hoteli su zabilježili tri posto više noćenja u prvih pet dana kolovoza, kao i kampovi, dok su objekti u domaćinstvima zabilježili osam posto manje noćenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari