MILANOVIĆ UZVRATIO SRBIJI: Ne rade ništa, osim što izbjeglice šalju nama, ne možemo to dopustiti

– Sve što srpski premijer treba napraviti je da zaustavi intenzitet priljeva izbjeglica prema Hrvatskoj, ako Vučić ima neki poslovni aranžman, ja nemam, kazao je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare hrvatski premijer Zoran Milanović nakon žestokog napada Srbije kao posljedice zatvaranje granice.

– Devet tisuća u jednome danu u organizaciji srbijanske kancelarije za izbjeglice, dakle oni rade na tome, to je previše i poruka je da to tako ne može i vrlo je jednostavon to riješiti, ili neka osnuju kampove kao što radimo mi ili neka ljude počnu slati prema Horgošu Zašto to ne rade, zašto tamo nitko ne prelazi granicu – rekao je Milanović. Blokadu granice s hrvatske stane kao reakciju na “dogovor Mađarske i Srbije da sve šalju u Hrvatsku” Milanović ne drži diskiminacijskom. Ova nije bila protiv srbijanskih kamina, bila je protiv svih kamiona, objasnio je dodavši da je riječ o diskiminaciji o hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi, neovisno o registarskim pločicama.

Naglasio je kako ne može dopustiti da se ono što se može kontrolirati od strane Srbije, otme nadzoru i rekao: “Najglasniji je onaj koji bi trebao šutjeti. Zašto bismo mi morali primati migrante koji dolaze iz Srbije? Gdje je to pravilo? Mi ih imamo pravo sve vratiti natrag, ali smo drugčiji i ne pada nam na pamet to napraviti.”

– Sve radi hrvatska država, sbijanska država ne radi ništa osim što ih šalje kod nas. Mi ih evidentiramo, koliko možemo, ostaju kratko i transferiramo dalje, kazao je napominjući kako to govori zbog srbijanske javnosti.

– Nisu oni zaustavili hrvatske kamione, već europske. Nama se dogodilo nešto prije tjedan dana što nije regulirano europskim ugovorom. Mi smo u početku primali sve, ali onda moramo vidjet što i Srbija može učiniti. Njihov premijer je rekao da će vidjeti što može učiniti. A onda je jako lijepo razgovarao o nama s mađarskim kolegama – rekao je Milanović poručivši kako ne može i neće dopustiti da se “da se od nas rade bedaci jer se već danas može spriječiti takav priljev”.

Podsjetio je kako je Vučiću ponudio 50, 100 autobusa ako ih nemaju, a ne da “pljačkaju ljude, i da ih autobusi transferiraju prema granicama… Bit priče je da se nas rastereti da bismo mogli nastaviti funkcionirati kao i dosad. Više od 40 tisuća ljudi je prošlo kroz Hrvatsku”, rekao je napominjući da se neka pravila se moraju poštivati.

Na pitanje novinara što ako Srbija ne “počne šarati” Milanović je odgovorio da je njegov prag tolerancije poznat.

– Otvoren sam za dijalog, ali teško je raditi s ljudima koji su toliko drugačiji od nas, neka si izaberu što im paše – zaključio je Milanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja