VIJEĆNICA GRADA RIJEKE

Nizom predavanja na temu prevencije i dijagnostike raka dojke u Rijeci obilježen „Ružičasti listopad“

S ciljem podizanja svjesnosti o raku dojke i s naglaskom na važnost prevencije, ranog otkrivanja te dijagnostike, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održano je nekoliko predavanja kojima je obilježen „Ružičasti listopad“.

Predavanja su održana u organizaciji Doma zdravlja Primorsko-goranske županije te suorganizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Kliničkog bolničkog centra Rijeka, uz podršku Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Predavanja su održale voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ PGŽ prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med, ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević – Dumić, dr.med i izv.prof.dr.sc. Petra Valković Zujić, dr.med. iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med u svom predavanju „Snaga prevencije: Nacionalni program prevencije raka dojke“ naglasila je razvijenost metoda za dijagnostiku raka dojke u 21. stoljeću, ali i činjenicu da unatoč tome žene u Primorsko-goranskoj županiji i dalje umiru od ove zloćudne bolesti.

„Nažalost, u 2023. godini u našoj županiji borbu s rakom dojke izgubila je 61 žena, a od 2013. godine pa do danas život je od ove bolesti izgubilo čak 760 žena. Ovim putem bih poručila svim ženama da redovito obavljaju samopreglede dojki, ali i da se odazivaju na pozive u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. U sklopu programa na preventivne preglede dojki pozivaju se sve žene u dobi od 50 do 69 godina. Program  je pokrenut 2004. godine upravo u našem NZZJZ PGŽ kao županijski preventivni program te je 2006. godine podignut na nacionalnu razinu“ izjavila je prim. Helena Glibotić-Kresina, dr.med.

Predavanje „Važnost ranog otkrivanja raka dojke – probirna mamografija“ Emine Grgurević – Dumić, dr.med. naglasilo je važnost suvremenih dijagnostičkih metoda u ranoj dijagnostici raka dojke, a prvu mamografiju žene bi trebale obaviti već s napunjenih 40 godina, a ako spadaju u rizičnu skupinu i ranije.

Predavanja su govorila o važnosti prevencije raka dojke

„Tri vodeće javnozdravstvene institucije u našoj županiji do danas su prenošenjem znanja zajednički zaista puno postigle na polju prevencije raka dojke. Upravo su zajedništvo, razmjena iskustava i prenošenje znanja temelj prevencije raka dojke. Vrlo je važno da zajednički postignemo što veći odaziv žena na pozive u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke jer u današnje vrijeme žene ne bi trebale osjećati niti strah niti predrasudu prema mamografiji. U Primorsko-goranskoj županiji od pokretanja ovog programa još 2004. godine napravljeno je zaista puno na podizanju svjesnosti o važnosti preventivnih mamografskih pregleda i s ponosom mogu reći da je PGŽ na tom polju bio pionir u Jugoistočnoj Europi. Međutim, unatoč tome odaziv žena u našoj županiji još uvijek je daleko od zadovoljavajućeg i on danas iznosi svega 53%. Vrlo je važno da zajedničkim snagama postignemo što veći postotak odaziva žena na preventivne mamografske preglede jer on podrazumijeva zaista sveobuhvatni pristup i podršku sustava. Pregledi se provode na suvremenim aparatima koji minimalno zrače, nalaze pregledavaju čak dva radiologa pa je mogućnost pogreške smanjena na minimalnu vjerojatnost, a ulaskom u Program cijeli proces eventualne dodatne dijagnostike odvija se puno brže“ objasnila je Emina Grgurević – Dumić, dr.med.

Izv.prof.dr.sc. Petra Valković Zujić, dr.med. iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka u  predavanju „Dijagnostičke mogućnosti nakon probirne mamografije“ objasnila je indikacije za uporabu ostalih radioloških i neradioloških metoda kao komplementarnih dijagnostičkih postupaka mamografiji i poručila da „mamografija spašava život jer je jedina metoda koja može dijagnosticirati rani rak dojke koji je u toj fazi izlječiv“.

(Tekst i foto: NZZJZ PGŽ)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja