LOŠE VIJESTI ZA PUŠAČE

Od 1. ožujka poskupljuju cigarete: Opet rastu trošarine, kod nekih vrsta duhana i za 75 posto!

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Najveći rast trošarina dogodit će se kod grijanih duhanskih proizvoda gdje raste s 800 na čak 1.400 kuna za jedan kilogram

Od 1. ožujka država će podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine, a to onda znači i povećanja cijena cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda, što je u posljednje vrijeme sve popularnija alternativa klasičnim cigaretama.

Ministarstvo financija objavilo je u petak kasno popodne svoj prijedlog uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, po kojem rastu trošarine na sve proizvode obuhvaćene tom uredbom osim e-tekućine za koju i dalje trošarina ostaje nula kuna, javlja Novi list.

Već se ranije znalo se da jedan krug povećanja slijedi i ove godine, ali zanimljivo je da će se najveći rast tog državnog nameta dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda gdje trošarina raste s 800 na čak 1.400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje trošarine za čak 75 posto, a takav nagli skok trošarine na neki duhanski proizvod u Hrvatskoj dosad nije zabilježen.

Tajna se možda krije u tome što su postojeći igrači na tržištu, a među njima i britanski BAT koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili da se podigne baš trošarina na grijani duhan, što je tržišna niša u kojoj su na hrvatskom tržištu znatno jači njihovi konkurenti, piše Novi list. Posljednjih godinu i pol BAT prijeti odlaskom iz Hrvatske i premještanjem proizvodnje u neku zemlju koja će biti znatno povoljnija za njihove investicije.

Dosad je trošarina na cigarete bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene. Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manji iznos.

Trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada, piše Novi list.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja
Views Views