POTPUNA POBJEDA

‘Oppenheimer’ izdominirao na 96. dodjeli Oscara: Nolanov povijesni biografski ep osvojio sedam nagrada

Screenshot YouTube video

‘Oppenheimer’ je osvojio ukupno sedam nagrada, uključujući Oscara za najbolji film, glumca, sporednog glumca i redatelja

Ep Christophera Nolana donio je Cillianu Murphyju i Robertu Downeyu Jr. prve Oscare, dok su Emma Stone i Da’Vine Joy Randolph osvojili kipiće u kategorijama glavne i sporedne glumice.

Oppenheimer je apsolutno izdominirao Oscare 2024. osvojivši sedam Oscara tijekom ceremonije — uključujući najbolji film, redatelja, glumca, sporednog glumca, originalnu glazbu, kameru i filmsku montažu.

Universalov povijesni ep donio je glumcima Cillianu Murphyju i Robertu Downeyju Jr. prve Oscare za najboljeg glumca i sporednog glumca, dok je Christopher Nolan osvojio nagradu za najboljeg redatelja — što je također njegova prva pobjeda nakon osam nominacija.

Nolan je rekao primajući svog Oscara: “Filmovi su stari tek nešto više od 100 godina. Mislim, zamislite da ste tamo 100 godina u slikarstvu ili kazalištu. Ne znamo kamo dalje vodi ovo nevjerojatno putovanje. Ali to što znam da ti misliš da sam značajan dio toga, meni puno znači.”

Murphy se odmah zahvalio dugogodišnjem suradniku Nolanu i njegovoj supruzi producentici Emmi Thomas. “Bilo je to najluđe, najuzbudljivije, kreativno najzadovoljavajuće putovanje na koje ste me poveli u posljednjih 20 godina, dugujem vam više nego što mogu reći”, rekao je Murphy koji je u svom govoru dodao da je bio ponosni Irac.

“Snimili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu, i u dobru i u zlu, svi mi živimo u Oppenheimerovom svijetu. Zaista bih želio ovo posvetiti mirotvorcima posvuda.”

“Želio bih zahvaliti svom užasnom djetinjstvu i Akademiji, tim redoslijedom”, rekao je Robert Downey Jr. u svom govoru za najboljeg sporednog glumca.

Zvijezda Oppenheimera također je zahvalila svojoj supruzi Susan koju je usporedio s veterinarom koji je “pronašao režajućeg kućnog ljubimca i vratio ga ljubavlju u život”. Također je istaknuo da mu je uloga u Oppenheimeru bila potrebna više nego što je film trebao njega, zaključivši svoj govor zahvalivši svom odvjetniku za zabavu 40 godina koji je, primijetio je Downey, proveo te godine “pokušavajući ga osigurati i izvući iz nevolje.”, piše Net.hr.

Tijek svečane dodjele nagrade Oscar

Nolan osvojio Oscar za najbolju režiju

Christofer Nolan osvojio je nagradu za najboljeg redatelja filma “Oppenheimer”, nadmašivši jaku konkurenciju. Među nominiranima su bili Justine Triet za “Anatomy of a Fall”, Martin Scorsese za film “Killers of the Flower Moon”, Yorgos Lanthimos za “Poor Things” i Jonathan Glazer za “The Zone of Interest”.

Akademija se prisjetila Matthewa Perryja

Svake godine, Akademija odaje počast onima koje smo izgubili, a sada se emisija oprostila od voljenih glumaca Andrea Braughera, skladatelja Billa Leeja (oca Spikea Leeja), zvijezde “Prijatelja” Matthewa Perryja, Tine Turner i legendarne glumice Glende Jackson, kao i mnogih drugih. Imena i fotografije preminulih pojavile su se na ekranu dok su plesači izvodili “Time to Say Goodbye” u izvedbi Andreasa Bocellija i njegovog sina Mattea.

Najbolji glavni glumac

Dugoočekivana kategorija za najbolju mušku ulogu istaknula je Cilliana Murphyja i Bradleyja Coopera kao favorite, no u gustoj borbi za dlaku se pokazao boljim Murphy u filmu “Oppenheimer”. Ovo mu je bila prva nominacija za Oscara, a odmah je postigao i prvu pobjedu.

Billie Eillish ili Ryan Gosling?

Akademija je imala težak zadatak pri odabiru najbolje glazbe u filmu, a tijesan izbor vodio se između Ryana Goslinga i Billie Eilish.

Goslingova izvedba pjesme “I’m Just Ken” pred imenovanje Oscara u ovoj kategoriji impresionirala je gledatelje, no ipak se Billieina izvedba pokazala nešto boljom.

“Imala sam noćnu moru o ovome”, rekla je mlada pjevačica nakon što je dobila Oscar za najbolju pjesmu.

Ken iznenadio nastupom

Ryan Gosling je oduševio publiku svojom izvedbom pjesme “I’m Just Ken” iz filma “Barbie”, odjeven u svjetlucavo ružičasto odijelo, s kaubojskim šeširom na glavi, a na pozornicu je izašao uz pratnju plesača.

Posebno iznenađenje bila je pojava legendarnog glazbenika Slasha na gitari. Gosling je zahvaljujući tumačenju Kena u filmu “Barbie” postao i glazbena zvijezda zahvaljujući singlu koji je postigao veliki uspjeh na top ljestvicama.

Njegova izvedba pjesme bila je nominirana za Oscara za najbolju originalnu pjesmu, a u nastupu mu se pridružio kompozitor Mark Ronson. Konkurenciju čini još jedna pjesma iz filma “Barbie” – “What Was I Made For” Billie Eilish, također nominirana u istoj kategoriji.

Na iznenađenje publike…

Unatoč očekivanjima mnogih da će ju zaslužiti “Oppenheimer”, nagrada za najbolji zvuk pripala je filmu “The Zone of Interest”, gdje je zvuk izvanredno ukomponiran kao dramaturški alat.

Među nominiranima su bili i filmovi “The Creator”, “Maestro”, “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” i “Oppenheimer”.

Prvi Oscar za Wes Andersona

Wes Anderson, istaknuti redatelj čije su filmove često hvalili kritičari, dosad nije imao priliku osvojiti Oscara. Međutim, večeras je napokon došao taj trenutak.

Malo tko je očekivao da će autor prepoznatljivog stila, poznatog po svojoj originalnosti, osvojiti svog prvog Oscara, i to za kratki film iz serije prema pričama Roalda Dahla.

Još jedan Oscar Oppenheimeru

“Oppenheimer” je osvojio Oscara za najbolju kinematografiju.

Prvi Oscar u povijesti Ukrajine

U kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma, pobjedu je odnio ukrajinski film “The Last Repair Shop”.

Uz ratnu dramu za nagradu su se borili i filmovi “The ABCs of Book Banning”, “The Barber of Little Rock”, “Island in Between” i “Nǎi Nai & Wài Pó”.

Jon Batiste izveo pjesmu “It Never Went Away”

Jon Batiste, proslavljeni umjetnik iz New Orleansa, emotivno je izveo pjesmu “It Never Went Away”. Ova pjesma potječe iz dokumentarca “American Symphony”, koji prikazuje Batisteov pokušaj pisanja simfonije dok se njegova supruga, autorica Suleika Jaouad, borila s leukemijom.

Njegova izvedba, koja je ispunjena dirljivim stihovima, djeluje kao ljubavno pismo njihovoj vezi. Batiste je impresionirao publiku svojim izvanrednim talentom za klavir, dok je istovremeno istaknuo zašto je pjesma nominirana. Uz to, Jon Batiste je dobitnik Oscara za najbolju glazbu, što dodatno potvrđuje njegovu izuzetnu glazbenu nadarenost.

Najbolje vizualne efekte ima film Godzilla

U kategoriji najboljih vizualnih efekata, najboljim se pokazao film “Godzilla Minus One” redatelja Takashija Yamazakija, koji je ujedno zaslužan i za impresivne vizualne efekte.

Za Oscara su se također borili filmovi “The Creator”, “Guardians of the Galaxy Vol 3”, “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” i “Napoleon”.

Robert Downey Jr osvojio svog prvog Oscara

Nagradu za najboljeg sporednog glumca osvojio je Robert Downey Jr za svoju izvanrednu ulogu u filmu “Oppenheimer”. Osim Downeya, za Oscara u ovoj kategoriji su se natjecali i Ryan Gosling, Mark Ruffalo, Robert DeNiro – dvostruki dobitnik u istoj kategoriji i Sterling K Brown s ulogom u filmu “American Fiction”.

Downeyu je ovo prva Oscar nagrada.

Akademija odala počast kaskaderima

Ryan Gosling i Emily Blunt su zajedno stupili na pozornicu kako bi okončali ‘sukob’ između filma “Barbie” i “Oppenheimer”, istovremeno odajući počast kaskaderima. Njihov zajednički nastup govori o važnosti i žrtvi koju kaskaderi podnose i svakodnevno doprinose stvaranju uzbudljivih akcijskih scena u holivudskim filmovima.

Najbolji međunarodni film osvojio Oscara

“Zona interesa”, britanskog redatelja Jonathan Glazera osvojila je Oscara za najbolji međunarodni film, ratnu dramu. Konkurencija je bila jaka, uključujući filmove “Io Capitano”, “Perfect Days”, “Society of the Snow” i “The Teachers’ Lounge”.

Treći Oscar istome filmu

John Cena pojavio se gol na pozornici i najavio Oscare za kostimografiju.

Oscar u kategoriji najbolje kostimografije ide filmu “Poor Things”. Konkurencija je bila jaka, uključujući filmove poput “Barbie”, “Killers of the Flower Moon”, “Oppenheimer” i “Napoleon”.

Holly Waddington primila je nagradu i zahvalila svojim nominiran kolegama što su je inspirirali da postane kostimografkinja.

Također je zahvalila glumcima što su prihvatili sve što je osmislila – posebno Emmi Stone, glavnoj glumici u filmu.

Poznata je i najbolja šminka i frizura

Uslijedila je nagrada za najbolju šminku i frizuru, a pobjedu je odnio film “Poor Things”. Ostali filmovi u utrci bili su “Golda”, “Maestro”, “Oppenheimer” i “Society of the Snow”.

Cord Jefferson zahvalio se na Oscaru za najbolje adaptirani scenarij

Dobitnik Oscara za kategoriju najboljeg adaptiranog scenarija je film “American Fiction”, redatelja Cord Jeffersona. Među konkurentnim filmovima su bili “Barbie”, “Poor Things”, “The Zone of Interest” i “Oppenheimer”.

Dok čekamo idućeg Oscara Billie Eillish izvest će svoju pjesmu ‘What Was I Made For?’

U izvedbi pjesme iz filma Barbie, Billie se na klaviru pridružio i njezin brat Finneas.

Odabran je najbolji scenarij

Nagrada koja se dodjeljuje u kategoriji najboljeg originalnog scenarija pripala je filmu “Anatomy of a Fall”. Među ostalim nominiranim filmovima su “The Holdovers”, “Past Lives”, “May December” i “Maestro”.

Najbolji animirani film!

Pobjednik u kategoriji najboljeg animiranog filma na 96. dodjeli Oscara je “The Boy and the Heron”.

Također su bili nominirani i “Spider-Man: Across the Spider-Verse”, “Elemental”, “Nimona” i “Robot Dreams”.

Oscar je dodijeljen i za najbolji kratkometražni animirani film

Pobjednik u kategoriji najboljeg kratkometražnog animiranog filma na 96. dodjeli Oscara je “War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko”.

Film je osvojio srca publike svojom originalnom pričom i izvanrednom animacijom. Među nominiranima su bili i “Letter to a Pig”, “Ninety-Five Senses”, “Our Uniform” i “Pachyderme”.

Prvi Oscar je dodijeljen!

Oscar za najbolju sporednu glumicu osvojila je Da’Vine Joy Randolph za ulogu u filmu The Holdovers.

KOMPLETNU LISTU dobitnika možete pogledati OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja