PROVEDENA JE ANKETA

RAVNATELJ KBC-a RIJEKA Alen Ružić: “70 posto riječkih liječnika će se cijepiti”

Foto: Mateo Levak/Riportal

KBC Rijeka osmislio je postcovid ambulantu za sve one koji i nakon što prebole covid-19 i dalje imaju zdravstvenih problema

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 475 osoba, a umrlo je petero ljudi. Prema podacima iz riječke bolnice, u toj bolnici liječe se 143 osobe oboljele od covida-19, od kojih njih 15 diše uz pomoć respiratora.

KBC Rijeka osmislio je postcovid ambulantu za sve one koji i nakon što prebole covid-19 i dalje imaju zdravstvenih problema.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić rekao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 kako se povećao broj hospitaliziranih zbog covida-19 nekoliko puta. Struktura je takva da trećina bolesnika ima teške kliničke slike.

Ružić je istaknuo kako dob pacijenta, pridružene bolesti, kao što su pretilost, visoki tlak, dijabetes, predstavljaju rizik za težu kliničku sliku oboljelih, ali, kako je rekao, svjedočimo oboljenju mladih ljudi koji nemaju izrazitih bolesti od ranije, a kod kojih sama upala pluća izazvana covidom-19, ide s opsežnim promjenama i manjkom kisika u krvi, što zahtijeva intenzivno liječenje.

“Novo je i to da se bolesnici različito brzo oporavljaju nakon srednje teške i teške kliničke slike i ostavljaju posljedice koje mogu prijeći i u kronično stanje. Upravo stoga smo osnovali postcovid ambulante kako bi se odmah po prestanku infektivnosti zaostali simptomi mogli detektirati”, istaknuo je Ružić.

Na pitanje hoće li se cijepiti, Ružić je rekao kako će to učiniti čim cjepivo bude dostupno.

“Mi smo u KBC-u Rijeka napravili anketu i od 2 tisuće anketiranih, tisuću i sto je reklo da se želi cijepiti, a od anketiranih 70 posto liječnika je iskazalo svoj stav da će se cijepiti”, naglasio je.

Dodao je kako uvedene mjere daju rezultate te kako moramo biti strpljivi i razumjeti da je za pad broja zaraženih i hospitaliziranih potrebno vrijeme.

Istaknuo je kako osim standardnih mjera, nema nekih posebnih lijekova koji bi se trebali uzimati u ovo vrijeme osim zdrave prehrane, što više voća i povrća te vitamina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari