NAGRADA IVAN FILIPOVIĆ

Riječanke Emilija Mišćenić i Nada Kegalj dobitnice državne nagrade za rad u odgoju i obrazovanju; Čestitali i u Gradu Rijeci

Predstavnici Grada Rijeke održali su prijam za Emiliju Mišćenić  Nadu Kegalj, dobitnice državne nagrade „Ivan Filipović“ za 2019. godinu.

Nagrada „Ivan Filipović“ predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj, a dodjeljuje se za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu.

Za 2019. godinu ukupno su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo i trinaest godišnjih nagrada.

Dobitnice godišnjih nagrada „Ivan Filipović“ su i djelatnice dviju riječkih ustanova. Izv. prof. dr. sc. Emilia Mišćenić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dobitnica je godišnje nagrade u području znanstvenoga i stručnoga rada, a Nada Kegalj, dipl. psiholog, stručni suradnik-savjetnik u Osnovnoj školi Podmurvice, dobitnica godišnje nagrade u području osnovnog školstva.

Dobitnice nagrade primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Čestitavši dobitnicama, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako su njihove nagrade ujedno i nagrada za cijelu Rijeku.

„Nagrade su završile u pravim rukama, jer su i  profesorica Mišćenić i psihologinja Kegalj kroz svoj dosadašnji rad ostvarile brojne zapažene aktivnosti za koje su dobile niz nagrada. Nagrada je zahvala za dosadašnji rad, ali sam siguran da će biti dodatan poticaj za daljnji angažman,“ kazao je gradonačelnik Obersnel podsjetivši kako Grad Rijeka na brojne načine podupire obrazovanje i znanost, od stvaranja preduvjeta za izgradnju Sveučilišnog kampusa do provođenja niza programa, kao što su programi za darovite ili izvannastavna aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje.

Nada Kegalj dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada među kojima je Županijska godišnja nagrada za 2007. za postignute uspjehe u odgojno-obrazovnom radu, unaprjeđivanju komunikacijskih vještina u nastavi i pružanju psihološke pomoći učenicima. Voditeljica je Tima za psihološke krizne intervencije Republike Hrvatske te sudjeluje na intervencijama u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji. Aktivno sudjeluje u događanjima kojima popularizira psihologiju, poput „Rijeke psihologije“, kao i organizaciji stručnih skupova. Dobitnica je priznanja gradonačelnika Rijeke 2001. godine za sudjelovanje i doprinosu projektu “Rijeka – zdravi grad”.

Zahvalivši se na prijemu, psihologija Kegalj istaknula je kako za nju veliko značenje ima i proces prije dobivanja nagrade, a to je prepoznavanje nečijeg rada kroz samo predlaganje za nagradu.

„Kad se osvrnem na izazove koje je pred školstvo stavila pandemija koronavirusa, mislim da mogu u ime svih učitelja i psihologa reći da nam je stalo do pravilnog odrastanja djece, a u ime psihologa da smo svjesni da nam predstoji izazovan rad na očuvanju mentalnog zdravlja učenika,“ kazala je Kegalj, dodavši kako smatra da škola treba biti najzabavnije mjesto u gradu.

Izv. prof. dr. Emilia Mišćenić s Pravnog fakulteta u Rijeci dobitnica je nagrade u području znanstvenoga i stručnog rada za udžbenik „Europsko privatno pravo: opći dio“, čiji je drugi, posebni dio, nastao kao rezultat rada još pet autorica, predstavljen upravo jučer. Radi se o prvom hibridnom udžbeniku u području pravne literature u Hrvatskoj, koji je pomoć kako studentima, tako i svim zainteresiranim građanima.
„Zahvalna sam na nagradi, ali još više zahvalna sam svojim studentima i učenicima, koji su mi poticaj za cijeli moj znanstveno-nastavnički rad,“ kazala je Mišćenić.

U 2011. godini Odbor Hrvatskog sabora dodijelio joj je Državnu nagradu za znanost u području društvenih znanosti. U posebna postignuća ubraja se Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci iz 2012. te odabir Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH među najbolje znanstvene novake u zemlji iz 2013. godine.

Sa suautorima knjige „Bankovni i financijski ugovori“ nositeljica je Priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić iz 2017. te ovogodišnja dobitnica Nagrade Sveučilišta u Rijeci za nastavnu izvrsnost. Dodijeljene su joj brojne stipendije za usavršavanje na uglednim znanstvenim institucijama i sveučilištima te je kao gostujuća profesorica predavala na europskim sveučilištima. Sudjelovala je u mnogim znanstvenim projektima, uključujući i projekt JUST Europske komisije.

Podsjetimo, obrazovne radnike koji u riječkim vrtićima i osnovnim školama svakodnevno predano rade s djecom i učenicima nagrađuje i Grad Rijeka, koji s tim ciljem ustanovio i nagradu „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja. Nagrada se dodjeljuje svake kalendarske godine za tri odgojno obrazovna radnika.

Također, Grad Rijeka, uz nagrade za posebna postignuća učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama, dodjeljuje i nagrade za mentore, odnosno za odgojno obrazovne radnike koji su pripremali učenike za natjecanja i susrete ili smotre.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari