U četvrtak 5. prosinca velik broj studenata koji su konzumirali hranu u studentskom naselju Ivan Goran Kovačić (Restoran Mini) prijavilo je želučane tegobe
“Studenti su imali teško trovanje hranom te su naposljetku završili na hitnoj pomoći.”, pišu Riportalu studenti (podaci poznati redakciji).
“Puno ljudi je to prijavilo Studentskom centru u Rijeci koji je na sve pritužbe odgovorio kako su poslali idućeg dana inspekciju te nisu utvrdili nikakve nepravilnosti. Dodali su kako sumnjaju da je izvor tegoba norovirus koji nastaje konzumacijom nečiste hrane. Kada su shvatili da su napisali nešto kontradiktorno, promijenili su tekst objave i napisali da je izvor tegoba – virusna infekcija.”, pisali su nam studenti.
“Kat 1 objekt 1 je jučer bio u raspašoju cijelu noć. Sigurno nas jedno 5-6 koliko sam ja samo primijeti.”, piše jedan u Facebook grupi korisnika usluga Studentskog naselja IGK. “Takoder frendica i ja u srijedu navečer jele rizi bizi sa srdelama i rizi bizi sa umakom te oba dvije sada povraćamo.”, piše druga studentica.
Studenti tvrde da Studentski centar ne želi poduzeti nikakve konkretne mjere u vezi ovog problema s hranom n ezadovoljavajuće kvalitete i zdravstvene ispravnosti. “Hrana u menzi je već dugo vrijeme bila upitne kvalitete i samo je bilo pitanje vremena kada će se nešto ovakvo dogoditi.”, tvrde riječki studenti iz Studentskog naselja Ivan Goran Kovačić. “Ista stvar, jela sam bolonjez jučer i završila na hitnoj danas rano ujutro.”, još je jedna poruka riječkih studenata.
Iz Studentskog centra Rijeka na cijelu situaciju i pritužbe studenata odgovorili su sljedećom objavom:
“Dragi studenti i korisnici naših usluga,
obavještavamo vas da smo jučer i danas zaprimili prijave o mogućem trovanju hranom nakon konzumacije obroka u restoranu Mini, a nakon čega smo bez odgađanja poduzeli aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja te pozvali nadležne inspekcije koje su izvršile inspekcijski pregled.
Inspekcijskim pregledom nisu utvrđene nepravilnosti u samoj pripremi obroka i potvrđeno je da je hrana zdravstveno ispravna i sigurna za konzumaciju, te se kao mogući izvor tegoba navodi pojava virusnih infekcija.
Studentski centar Rijeka pri pripremi hrane postupa s posebnom pažnjom kako bi se osigurala sigurnost, kvaliteta i zdravstvena ispravnost obroka.
Sukladno navedenom, molimo sve korisnike koji imaju želučanih tegoba da potraže stručnu medicinsku pomoć.”, poručili su iz Studentskog centra Rijeka.