UNUTARSTRANAČKI IZBORI

SDP izdao neobičan dekret kojim želi spriječiti trzavice u stranci: ‘Šutite i strpite se do 26. rujna’

Foto: RTL/Pixsell

Članstvo SDP-a dobilo je dopis glavnog tajnika SDP-a Hrvatske, Nikše Vukasa, u kojem ih obavještava da je Predsjedništvo SDP-a prošloga tjedna donijelo zaključak, a uoči izbora u stranci što će se održati 26. rujna, “da se svi eventualni prijepori unutar organizacije, i članstva (opstrukcije vodstva, izazivanje izvanrednih konvencija, izglasavanje nepovjerenja i sl.) stave u stanje mirovanja do okončanja izbornog procesa za tijela SDP-a Hrvatske”.

Kako stoji u dopisu koji je Novi list dobio na uvid, svrha i cilj ovog zaključka je da se kandidatima za tijela stranke osigura nesmetana komunikacija u predstavljanju vrijednosti koje bi trebale biti težište aktivnosti u idućem mandatnom razdoblju. Članovima treba osigurati vrijeme neopterećeno trzavicama, kako bi što objektivnije mogli procijeniti i odabrati kandidate u vrh stranke.

Dakle, doslovno, vrh SDP-a probleme u svojim redovima misli prevladati dekretom da se do 26. rujna i izbora novog vodstva trzavice stave na čekanje.

Očito je da je takav zaključak Predsjedništva donesen jer su s terena stigle najave da su moguća rušenja lokalnih organizacija i preslagivanja odnosa u bazi, iz čega mogu proizaći određene izborne manipulacije, no potez vodstva stranke doista je neuobičajen, a dio članova Predsjedništva tvrdi i kako taj tekst nije izvorno predložen u tako besmislenom obliku.

“Ovo je apsurdno. Pa kako se kandidati uopće i mogu predstaviti članstvu u modelu jedan član-jedan glas, nego istupima u medijima i međusobnim raspravama. Vrijeme je zaista pregazilo ovo vodstvo stranke, koje misli da se na neki oktroirani način mogu zaustaviti političke debate”, rekao je jedan od kandidata za mjesto potpredsjednika u stranci.

S druge strane, postavlja se i pitanje na koliko je adresa ovaj Vukasov dopis došao. Donedavno se baratalo s brojem od oko 33.000 članova SDP-a koji imaju pravo glasa. No čini se da je taj broj drastično pao, kako je prije nekoliko dana potvrdio i kandidat za predsjednika stranke Peđa Grbin, koji je u jednoj izjavi rekao da on računa da će pravo glasa na unutarstranačkim izborima imati tek oko 20 posto dosadašnjeg članstva. Uvjet za pristup izborima, naime, jest plaćena članarina, a čini se da je entuzijazam SDP-ovih članova toliko splasnuo da sada članarinu plaća svega petina dosadašnjih pripadnika stranke, odnosno nešto više od 7.000 ljudi.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari